Tomas Clancy 1986 m. romane aprašė Rusijos išprovokuotą Trečiąjį pasaulinį karą – jame daug panašumų su Ukrainos karu: štai kaip jis baigėsi (Foto, Video)  ()

Likus daugiau nei trims dešimtmečiams iki Rusijos invazijos į Ukrainą, bestselerių autorius Tomas Clancy įsivaizdavo scenarijų, kuris panašus į įvykius, kurie pastaruoju metu priklaustę viso pasaulio dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus dvejiems metams po to, kai išleido savo didžiuliu betseleriu tapusį povandeninio karo trilerį „Raudonojo spalio medžioklė“ (pagal jį 1990 m. sukurtas to paties pavadinimo filmas), Clancy (bendradarbiaudamas su karo žaidimų dizaineriu Larry Bondu) 1986 metais parašė „Red Storm Rising“ – 725 puslapių karinį technotrilerį apie pasaulinį konfliktą, kurį išprovokavo tuometinė Sovietų Sąjunga.

Knygos siužetas: Azerbaidžano kovotojams sunaikinus vieną didžiausių Sovietų Sąjungos naftos perdirbimo gamyklų, SSRS nusprendžia, kad ji turi perimti naftos tiekimą NATO saugomoje Persijos įlankoje. Siekdama pateisinti savo ketinimus, o pradinį išpuolį išlaikydama paslaptyje, SSRS suplanuoja netikros vėliavos operaciją, planuodama puolimą prieš Kremlių, dėl kurio apkaltina NATO priklausančią Vakarų Vokietiją.

Realiame gyvenime: Rusijos pareigūnai, įskaitant Rusijos lyderį Vladimirą Putiną, savo naują karinį puolimą prieš Ukrainą ne kartą grindė melu, kad Ukrainoje vyksta genocidas. Tačiau pagrindinis skirtumas tarp Clancy scenarijaus ir tikrosios Rusijos invazijos yra tas, kad Ukraina nėra NATO – galingiausio pasaulyje aljanso, kuriam priklauso branduolinės valstybės JAV, Prancūzija ir JK, dalis.

 

Clancy knygoje pateikiama veiksmo kupina, kelių teatrų karinė procedūra, kuri kartais atrodo kaip kažkas iš vaizdo žaidimo. Tiesą sakant, vėliau autorius pagal knygą sukūrė žaidimą, kuris 1988 m. buvo išleistas PC, „Atari“ ir „Commodore 64“ platformoms.

Clancy knygoje krizė išsprendžama, kai KGB vadovaujamo perversmo metu uzurpuojamas išgalvotas Rusijos lyderis, kol šis nespėja surengti branduolinio smūgio Vakarų sąjungininkų pajėgoms. Nors tokia laiminga pabaiga kaip ši yra įprasta Clancy pirmuosiuose trileriuose, dar neaišku, ar panašią baigtį sulauksime ir dabartiniame Ukrainos kare.

 

Rusijos pajėgos atakavo Ukrainą vasario 24 d., įžengusios iš kelių pusių, o kariai patraukė link jos sostinės Kijevo. Prezidentas Joe Bidenas ir kiti Vakarų lyderiai kritikavo V. Putiną ir pavadino jo šalies veiksmus tarptautinės teisės pažeidimu.

Putinas buvo iškėlęs branduolinio karo grėsmę į pirmą planą, kai įsakė Rusijos branduolinėms pajėgoms pereiti į aukštesnę parengties būseną, kurią jis pavadino „ypatingu koviniu pasirengimu“.

Putinas taip pat apkaltino Ukrainą vykdant genocidą ir pavadino jos vyriausybę nacių režimu, o teiginiams nėra jokių įrodymų. Knygoje „Red Storm Rising“ sovietų invazija į Vakarų Vokietiją taip pat grindžiama melu – šiuo atveju KGB surengtu surengtu teroristiniu išpuoliu, pasibaigusiu rusų moksleivių mirtimi.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(24)
(9)
(15)

Komentarai ()