Pranešama, RF kuria kosminį lėktuvą branduoliniam užtaisui  (8)

RF kariuomenė pranešė kurianti kosminį lėktuvą, galintį nugabenti ginklus į bet kurį pasaulio tašką per 2 valandas… ir jis bus ginkluotas branduoliniu ginklu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-16 Pranešama, RF kuria kosminį lėktuvą branduoliniam užtaisui  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Daily Beast, tokie teiginiai gali pradėti naujas ginklavimosi varžybas tarp JAV ir Rusijos – tik šį kartą komose.

Rusijos kariškiai šią savaitę valstybiniam naujienų puslapiui Sputnik pranešė, kad jau gerokai pasistūmėjo, kurdami bombonešį, galėsiantį paleisti branduolinėmis galvutėmis aprūpintas raketas iš kosmoso, ir gali būti pasirengę tai atlikti jau 2020 m.

Pats lėktuvas panašus į JAV KOP daugkartinio naudojimo Boeing X-37 (X-37B) robotinį mini šatlą, kuris yra nelyg miniatiūrinė, nuotoliniu būdu valdoma Tarptautinės kosminės stoties versija.

Pats savaime, tai nėra blogas dalykas – daug kompanijų ir šalių kuria panašius lėktuvus.

Bet dabar Rusija paskelbė planuojantys savo robotiniuose lėktuvuose laikyti branduolinius ginklus.

„Planuojama, kad bombonešis pakils iš įprasto aerodromo ir patruliuos Rusijos oro erdvę,“ Sputnik teigimu, sakė pulkininkas leitenantas Aleksejus Solodovnikovas Rusijos Tarptautinei naujienų agentūrai. Gavęs komandą, jis pakils į kosmosą, atakuos taikinį branduolinėmis galvutėmis ir grįš į bazę.“

Tokie teiginiai neliko nepastebėti.

„Tai ne tik smarkus tarptautinės teisės pažeidimas, tai yra ir ryškiai hipokritiškas Rusijos veiksmas,“ rašo David Axe Daily Beast.

„Ne taip seniai Rusijos valdžia apkaltino Jungtines valstijas kosmoso militarizavimu, siunčiant nediduką X-37B, iš esmės ketvirčio Space Shuttle dydžio versiją, kuri teoriškai galėjo gabenti ginklus, tačiau negabena.“

Jis kalba apie kalinimus, išsakytus 2010 balandį, kai JAV KOP pirmą kartą paleido X-37B, ir Rusijos kariuomenė apkaltino juos ginklų gabenimu, taip pažeidžiant Kosmoso sutartį.

Kosmoso militarizavimą draudžiančią sutartį 1967 metais pasirašė 104 šalys, tarp kurių JAV ir Rusija.

Sutartyje sakoma: „sutarties šalys įsipareigoja neiškelti į Žemės orbitą jokių objektų, kuriuose būtų branduolinių ginklų ar kokių nors kitų masinio naikinimo ginklų, nemontuoti tokių ginklų dangaus kūnuose, stotyse ar bet kokiu kitu būdu.“

JAV X-37B įvertino nepriklausomi ekspertai ir mano, kad jis per mažas, kad galėtų gabenti ginklus, galinčius atakuoti Žemę, tad krizės išvengta.

Bet po šešių metų Rusija tiesiog teigia kuriantys technologiją, kuri galės atlikti būtent tai, ką ji sutiko nedaryti, pasirašydama sutartį. Tiesą sakant, tai vienintelė aparato funkcija.

Šiaip jau, ko kas vienintelis šio kosminio branduolinio bombonešio patvirtinimas yra iš valdžios kontroliuojamos Rusijos žiniasklaidos, tad gal neverta pernelyg įsijausti. Bet jei tiesa, tai nieko gero nežada ir taip šlubuojantiems Rusijos ir likusio pasaulio santykiams.

O kaip toks lėktuvas veikia? Vėlgi, detalių daug nepateikiama, bet iš to, ką žinome, atrodo, bombonešis gali būti panašus į Virgin kosminius lėktuvus, kurie, prieš leisdamiesi į orbitą, „joja“ ant transporto lėktuvo.

Rusijos lėktuvas galėtų pakilti ir pats. Bet tam reikėtų variklio, galinčio veikti dviem režimais: iš pradžių degintų skystą kurą atmosferos deguonimi pakilimui, o tada gebėti „kvėpuoti“ gabenamu skystu deguonimi, panašiai, kaip SABRE variklis.

Galintį tai atlikti, vadinamąjį kombinuoto ciklo, variklį, JAV kūrė ne vieną dešimtmetį, bet pernai metų gale, Rusijos atstovas teigė, kad Kremlius tokį jau turi.

„Įvykdėme užduotį sukurti lėktuvo jėgainę, galinčią persijungti tarp oro naudojimo, skrendant atmosferoje ir raketinio variklio stūmos, skrendant kosmose,“2015 metų spalį reporteriams sakė anoniminis Strateginių raketų pajėgų akademijos atstovas.

Žinome, kad lėktuvas bus didelis. „Manau, kad jis galėtų būti puolamasis lėktuvas, jo pakilimo masė turi būti 20-25 tonos,“ Sputnik sakė Solodovnikovas. „Hipergarsinį greitį jis galės pasiekti raketos režimu.“

Pasak Sputnik, branduolinio kosminio lėktuvo variklis turėtų būti pademonstruotas Tarptautiniame karinių technologijų forume Army-2016, vyksiančiame netoli Maskvos rugsėjo mėnesį, tad, tikėsimės tada sužinosime daugiau.

Tuo tarpu, tikėkimės, kad ši naujiena nėra tokia bloga, kaip skamba.

O svarstydami atominio karo iš dangaus galimybę, pasidžiaukime šiuo Obamos ir Putino Saturday Night Live palyginimu (nes jei nesijuoksite, tikriausiai verksite):

Fiona Macdonald
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai (8)