[Žinios trumpai] Rusija paskelbė karą visai Europai - tai kerštas už Kaliningradą, Vokietija įjungia aliarmo režimą  (3)

Rusija eina va bank. Ekspertų nuomone, „Gazprom“ „šaudo sau į kojas“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-24 [Žinios trumpai] Rusija paskelbė karą visai Europai - tai kerštas už Kaliningradą, Vokietija įjungia aliarmo režimą  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija pradeda plataus masto „dujų karą“ su Europa, nutraukdama mėlynojo kuro tiekimą visais prieinamais maršrutais. Liepos 11–21 dienomis „Nord Stream“ bus visiškai sustabdytas dėl planinės priežiūros. Dujų teikimas dujotiekiu „Turkish Stream“, kuriuo mėlynasis kuras tiekiamas ir į Europą, buvo sustabdytas birželio 21–28 dienomis.

Tuo pat metu Ukrainos dujų transportavimo sistemą „Gazprom“ apkrauna tik puse sutartyje numatytų pajėgumų.

Birželį „Gazprom“ beveik perpus sumažino dujų tiekimą Europai. Savo veiksmais Rusijos bendrovė destabilizuoja dujų rinką ir bando sutrikdyti pasirengimą šildymo sezonui ES, sakė Ukrainos GTS operatoriaus generalinis direktorius Sergejus Makogonas.

ES mano, kad rusai taip keršyja už finansinę ir karinę pagalbą Ukrainai, taip pat už Lietuvos vykdomą Kaliningrado tranzitinę blokadą. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad „Gazprom“ „šaudo sau į kojas“, nes sutartyse numatytos griežtos finansinės baudos, jei nebus tiekiami sutartyse numatyti dujų kiekiai.

Tačiau Kremlius, matyt, nusprendė eiti va bank.

Dėl susiklosčiusios situacijos Vokietija padidino rizikos lygį pagal nacionalinį veiksmų planą dėl dujų tiekimo ribojimo iki antrojo lygio. Tai šiandien paskelbė ūkio ministras ir vicekancleris Robertas Habekas, praneša CNN.

Antrasis lygis reiškia tiekimo trūkumą arba paklausos padidėjimą, turint pakankamai atsargų, trečiasis ir paskutinis - fizinį trūkumą ir poreikį taupyti iki pasirinktinio išjungimo. Priežastis – dujų tiekimo iš Rusijos apribojimas. Didžiausiai Europos ekonomikai šiuo metu oficialiai trūksta gamtinių dujų ir ji spartina savo gelbėjimo planą, siekdama, kad tiekimas nesustotų, artėjant žiemai.

Vokietija ketvirtadienį suaktyvino antrąjį trifazės dujų avarinės programos etapą, priartindama ją vienu žingsniu prie pramonės tiekimo normavimo – žingsnis, kuris suduotų stiprų smūgį jos ekonomikos gamybos širdžiai.

 

„Dujų Vokietijoje dabar trūksta, - per spaudos konferenciją Berlyne žurnalistams sakė Habekas. - Net jei to dar nejaučiate, mes patiriame dujų krizę".

Energetikos krizė Europoje šį mėnesį paaštrėjo, Rusijai toliau mažinant tiekimą Vokietijai, Italijai ir kitoms Europos Sąjungos narėms. Praėjusią savaitę Rusijos „Gazprom“ 60% sumažino dujų srautus dujotiekiu „Nord Stream 1“ į Vokietiją, kaltindama Vakarų sprendimą sustabdyti gyvybiškai svarbių turbinų tiekimą dėl sankcijų. Italijos energetikos milžinė ENI pranešė, kad „Gazprom“ savo tiekimą mažina 15 proc.

Dvylika ES šalių jau nukentėjo dėl Rusijos dujų tiekimo mažinimo, ketvirtadienį sakė ES klimato kaitos vadovas Fransas Timmermansas.

„Rusija naudoja energiją kaip ginklą – pastarosiomis dienomis matėme naujus dujų tiekimo nutraukimus. Visa tai yra dalis Rusijos strategijos, kuria siekiama pakirsti mūsų vienybę, todėl visiško dujų tiekimo nutraukimo pavojus dabar yra realesnis nei bet kada anksčiau“, – sakė Timmermansas.

 

Habekas paragino vokiečius mažinti suvartojimą, kaip dalį nacionalinių pastangų pasiruošti „ateinamiems žiemos mėnesiams“.

Jo teigimu, nors Vokietijos dujų saugyklos užpildytos 58 proc., daugiau, palyginus su tuo pačiu metu pernai, tikslas iki gruodžio mėnesio pasiekti 90 proc. bus nepasiekiamas be tolesnių veiksmų.

„Mes susiduriame su ekonomine konfrontacija iš Rusijos pusės“, – sakė Khabekas.

Rusijos „Gazprom“ jau nutraukė tiekimą Lenkijai, Bulgarijai ir Suomijai, taip pat Danijos, Vokietijos ir Nyderlandų energetikos įmonėms, nes jos atsisakė vykdyti Kremliaus reikalavimą mokėti rubliais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(89)
(5)
(84)

Komentarai (3)