Rusijos ekspertai siūlo būdą, kaip atkeršyti Lietuvai – tokia blokada bus smūgis šalies biudžetui  (3)

Koks bus atsakas Lietuvai dėl sutrikusio tranzito į Kaliningradą?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-24 Rusijos ekspertai siūlo būdą, kaip atkeršyti Lietuvai – tokia blokada bus smūgis šalies biudžetui  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdžia diskutuoja apie atsaką Lietuvai, susijusią su draudimu per jos teritoriją vežti tranzitu eilę prekių ES sankcijų įgyvendinimo pretekstu.

Apie tai birželio 22 dienos popietę žurnalistams pranešė Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas. Birželio 21 dieną Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pareiškė, kad Lietuvos žmonės rimtai pajus šių priemonių pasekmes.

Rusijos į tranzito per Kaliningradą apribojimus gali atsakyti trimis žingsniais – situacijai paaštrėjus, tai bus ekonominės, politinės ir karinės priemonės, sako tyrimų centro „Valdai“ ekspertas Aleksandras Nosovičius.

Greičiausiai pagrindinis atsakymas bus simetriškas tranzito į Lietuvą apribojimas. Per Rusijos eksklavą geležinkeliu vyksta ir pervežimai tarp Baltijos šalių ir ES, įskaitant Lenkiją, su kuria Lietuva ribojasi.

Jei Rusija uždraus tranzitą per Kaliningradą, Lietuva patirs ekonominių nuostolių. Galima pasirinkti proporcingą variantą, atitinkantį pusę Lietuvos draudžiamos tranzito nomenklatūros.

 

Tokiu atveju, visų pirma, gali būti sustabdytas trąšų tranzitas, taip pat naftos produktų iš ES žemyninės dalies.

Nepaisant to, kad Lietuva formaliai atsisakė rusiškų naftos produktų, jos Mažeikių naftos perdirbimo gamykla (yra didžiausia šalies mokesčių mokėtoja) dirba iš Lenkijos per Kaliningrado sritį atgabenamomis žaliavomis, primena Nosovičius.

Naftos tranzito iš Lenkijos į Lietuvą draudimas bus rimtas smūgis Lietuvos biudžetui, įsitikinęs ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(57)
(-35)

Komentarai (3)