[Žinios trumpai] Gresia rimtas skandalas: Rusijos laivas su vogtais Ukrainos grūdais atvyko į Turkiją, dalyvauja ir Kazachstanas  ()

„Reikalaujame imtis veiksmų“: į Turkiją atplaukė laivas su Rusijos Federacijos vėliava su Ukrainos grūdais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-02 [Žinios trumpai] Gresia rimtas skandalas: Rusijos laivas su vogtais Ukrainos grūdais atvyko į Turkiją, dalyvauja ir Kazachstanas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laive, kuris birželio 30 d. išplaukė iš okupuoto Berdjansko, yra 7000 tonų grūdų. Tuo tarpu laivo savininkas iš Kazachstano pažymi, kad grūdai eksportuojami pagal anksčiau sudarytą sutartį.

Sausakrūvis laivas „Zhibek Zholy“ su ukrainietiškais grūdais, anksčiau išplaukęs iš okupuoto Berdjansko, su Rusijos vėliava įplaukė į Turkijos Karasu uostą. Šiuo atžvilgiu Ukrainos pusė kreipėsi į Ankarą, prašydama imtis skubių priemonių.

Apie tai feisbuke pranešė Ukrainos ambasadorius Turkijoje Vasilijus Bodnaras.

„Laivas „Zhibek Zholy“ iš okupuoto Berdjansko įplaukė į Karasu uostą. Remdamiesi Generalinės prokuratūros raštu, kreipėmės į Turkijos pusę, prašydami imtis skubių priemonių“, – rašė Bodnaras.

Ambasadorius pridūrė, kad tarp Ukrainos ir Turkijos pusių užsimezgė geras bendravimas ir glaudus bendradarbiavimas, todėl diplomatas įsitikinęs, kad netrukus bus imtasi priemonių užkirsti kelią bandymams pažeisti Ukrainos suverenitetą.

Komentarai iš Kazachstano

Pažymėtina, kad sausakrūvis laivas „Zhibek Zholy“ buvo pastatytas 2016 metais ir priklauso Kazachstano įmonei „KTZ Express Shipping Too“ iš Nur Sultano. Nepaisant to, laivas plaukioja su Rusijos vėliava.

 

Liepos 1 dieną nacionalinė bendrovė „Kazachstano Temir Zholy“ (Kazachstano geležinkeliai) paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad grūdų gabenimas Kazachstano laivu „Zhibek Zholy“ iš Berdjansko į Turkiją vykdomas Ukrainos prašymu humanitariniu būdu.

Pareiškime minima 2021 m. spalio 26 d. laivo savininko „KTZ Express Shipping“ ir Rusijos bendrovės „Green Line LLC“ sutartis, kurioje numatytas pastarojo sausakrūvio laivo perdavimas pagal laivo be įgulos sutartį.

Visų pirma dokumente teigiama, kad per visą sutarties galiojimo laikotarpį „Green Line“ netaikomos jokios sankcijos. Priešingu atveju, jeigu nuomininkas su laivo savininku nesusitarė dėl krovinio rūšies ir gabenimo maršruto, savininkas turi teisę nedelsiant nutraukti sutartį.

 

Pranešama, kad „Green Line“ pasirašė ilgalaikę sutartį dėl grūdų gabenimo iš Ukrainos į Turkiją paslaugų teikimo su Estijos įmone „Mangelbert OU“, kuri grūdais ir nafta prekiauja nuo 1999 metų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad grūdai iš Ukrainos gali būti eksportuojami per Dunojų ir Rumuniją, taip pat per Baltarusiją ir Lenkiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(8)
(-4)

Komentarai ()