[Žinios trumpai] Kodėl Kinija taip nori Taivano? Rizikuoja tiek, kad gali sukelti net Trečiąjį pasaulinį karą (Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2022-07-12 18:29
Bullshit. Puslaidininkiai ir su jais susijusios technologijos.
Benediktas 2022-07-12 18:32
Bet jei įvertinti tas sankcijas, kurias gavo Rusija, tai kažin ar ne pigiau, tas technologijas patiems susikurti. Plius galima nušnipinėti, kaip rusai visada darė.
Dannas3 2022-07-12 18:40
Ne bullshit, bet tikrai nezinau kas svarbiau jiems. Tiek isejimas i vandenyna, tiek puslaidininkai svarbu yra. Benediktas, jeigu sugebetu, jau seniai nusikopijave butu. Beda jiems, kad daug ka jie gali nukopijuot, bet kas susije su rimtom technologijom, nelabai pavyksta.
Benediktas 2022-07-12 18:46
Bet jie manau nebandė niekad ir investuot kokį 1trln dolerių į kokių nors 5nm litografiją. Nes sankcijų poveikis minimaliai manau toks būtų. Jei tai būtų priežastis, tai galėtų padaryti tarpvalstybinį susitarimą, kad Taivanis bus nepriklausomas, o kinai gauna technologijų kopiją ir klausimas išspręstas. Nemanau kad Taivaniui tos technologijos svarbiau už apskritai nepriklausomybę. Jei nebus nepriklausomybės, tai ir technologijos bus ne jų. Arba gali padaryti Opensource (patentus atskleidžia) - tada niekas neįgis pranašumo. Tada dingsta tokia prasmė užgrobti Taivanį dėl technologijos puslaidininkių - viskas visiems laisvai prieinama.
iPienius 2022-07-12 19:03
pirmiausiai tai jie neturi jokiu pajegumu uzimti Taivanui. cia ne Ukraina, kur daugumoj lygumos, o kalnai. pajegumu ir technikos reikia labai daug. antra, tai kinai neturi jokios karines patirties, nes niekur nekariauja, todel jei pradetu kara, tai atrodytu dar prasciau nei kad dabar rusai
donatasv 2022-07-12 19:29
Iš kokio medžio iškritai? Kinai neturi pajėgumo paimt taivaną? Gal mesk rūkyt tai ką rūkai, nes kinai turi vieną iš didžiausių pajėgumų pasaulyje. Gamybos galimybės nėra su kuom lyginti pasaulyje. Pervedus tokio tipo ekonomiką į karinę tai štampuotų nuo a iki z panašiu greičiu kaip visas pasaulis kartu sudėjus. 1/8 pasaulio gyventojų yra Kinijoje. 200k karių tiek kiek rusas pasiuntė į ukr tai jiems būtų laaaaaabai mažas kiekis. Tas pats ir su technika. Laivyno lygis jau dabar konkuruoja su jav, palydovai, bepiločiai ir visą kitą patys gaminasi ir tas variantas kaip rusui "gaminasi pats" manau nelabai bus pritaikomas Kinijai. Taip, kad jei kas ir turi galimybę paimt taivana tai tik kinija. Rusas prieš Kiniją tai kaip spirgis bulvių košėje rusas tik daug šneka ir nieko nepadaro. Kinas eina tyliai bet galingai.
Dannas3 2022-07-12 19:36
Technologiju kopija tik viena puzles delione. Su ja reikia moketi ir dirbti. Tam reikalinga aukstos klases specialistu. Dabar nezinau ar parasysiu teisingai is atminties, bet maziausiems puslaidininkiams reikalingas super grynas silicis. 99.999999999 proc grynumo. Realiai auginamas kristalu pavidalu, tai irgi, kinams misija neimanoma pokolkas. Ir ne, taivanieciai jokiais budais neatskleis savo paslapciu, jie netgi pagrasine, kad sunaikintu savo paciu fabrikus, jei kinai sugalvotu uzpulti.
Benediktas 2022-07-12 19:51
Nu ok, kinai pradeda pulti - taivaniečiai sunaikina technologijas. Kinai užima Taivanį - viskas. Ką taivaniečiai laimėjo: technologijų panaudot negali, valstybė okupuota ir turbūt daugiau niekada nebus deokupuota. Ok gali tada jie paisistatyti naujas gamyklas Europoje ar JAV, bet valstybės jau neturės. Jei priežastis tik technologijos, tai gal galima susitarti - ar jiems technologijos svarbiau už nepriklausomybę. Galima net apmokyti dirbti su technologijomis. Ir kristalus išmokyti auginti, bet pripažįsta Kinija Taivanio nepriklausomybę. Matyt kinų žodis irgi popieriaus nevertas.
Dannas3 2022-07-12 20:01
Kinams Taivano nepriklausomybe yra nepriimtina. Juk pamirsti, Taivanas kinams svarbus ir del geografines padeties, ne tik del puslaidininkiu.
Benediktas 2022-07-12 20:05
Priėjome prie išvados, kad ne dėl puslaidininkių nori okupuoti Taivanį. Turėtų jie tas technologijas ar neturėtų - vistiek jie norėtų Taivanį okupuoti. Nesuprantu dėl ko ginčinomės.
Benediktas 2022-07-12 20:12
Dabar galima pakalbėti kuo jiems trukdo kažkokia sala prie krantų? Juk galima laisvai apiplaukti. Kodėl trukdo? Nes b..t jie py..rai imperialistai tokie pat, kaip ir Rusija, nes nori plėstis ir Taivanas tam trukdytų. Priežastis - imperializmas.
Dannas3 2022-07-12 20:14
Pirmam savo komentare ir paminejau, kad nzn kas kinams svarbiau puslaidininkiai ar geografine padetis. Reikia suprast,kad abu dalykai labai svarbus. Cia net nebuvo gincas, o diskusija.
Benediktas 2022-07-12 20:18
Man atrodo, kokius 10 kartų svarbiau geografinė padėtis. Jei neturėtų technologijų Taivanis, jį vis tiek norėtų užpulti. Jie gi trukdo imperialistinėms užmačioms laisvai judėti jūroje karo atveju. Taikos metu - juk nėra problemų. Ir tikrai niekas nesiruošia pulti Kinijos. Atmetus imperializmą - tai viską būtų galima išspręsti taikiai. Taivanį pripažintų nepriklausomu, patys - gautų technologijas arba padarytų jas visiems prieinamas.
Dannas3 2022-07-12 20:45
Galima paziureti ir is kito kampo, jei Taivanas, nebutu lyderis puslaidininkiuose, nlb ir kam idomus butu. Tokiu atveju, jau seniai butu prarytas kinu. Klausei, kodel kinai negaletu apiplaukt taivano. Realiai galetu, bet tada visi manevrai kaip ant delno, nes visos aplinkines salos viska matytu radarais. Ir cia taikos metu. Karo metu galetu ir blokuoti, nes visos aplinkines salys yra JAV sajungininkes. Beto kinai siuo metu net neturi laivu, su kuriais galetu labai toli nuplaukt. Dabar ju laivynas toks labiau ant skaiciaus, bet realiai, net Japonijos neaplenke, nes neturi atominiu lektuvnesiu.
donatasv 2022-07-12 20:46
Realiai viskas ką jūs abu vardinat yra svarbu Kinijai. Geografinė padėtis ir puslaidininkiai. Bet realiai tai nėra viskas kas rūpi kinams. Istoriškai pati kinija yra labai susiskaldžiusi ir toks regionas kuris nori atsiskirti nuo komunistinės Kinijos yra ne vienas. Padaryk nuolaidą vienam ir viskas pradės byrėti kaip kortų namelis. Beto komunistai išvarė demokratinę valdžią į taivanį, taip ir nesugebėjo užgesinti konflikto iki galo. Nebaigtas reikalas komunistams vis neduoda ramybės. Pasidomėkit kas dedasi Honkonge. Anglams perdavus Honkongą kinams buvo susitarta, kad Honkonge bus demokratiniai rinkimai dar 50 metų po jų išėjimo. nors realiai tai ką žadėjo komunistai ir patys komunistai tipo giria demokratinius rinkimus rėkdami kaip gražiai viskas klostosi honkonge. Nors realiai tai ten komunistinė priespauda, su korumpuotais rinkimais. Pastatomi į valdžią komunistams lojalūs šūdukai. Viso to Taivanas bando išvengti, o kinas negali leisti, kad vyktų ne pagal juos.
Benediktas 2022-07-12 21:08
Kinija serga tą pačia imperialistine liga, kaip ir Rusija. Rusijai nepatinka, kad yra toks "saulės ir šviesos" spindulėlis su darbščiais, kūrybingais žmonėmis, kaip Ukraina, kuri jiems nepriklauso, o kinams - tas pats su Taivaniu. Abejais atvejais sieja didelė dalis istorijos genetiškai, bet labai skiriasi mentalitetas - tiek Ukraina, tiek Taivanis vertina nepriklausomybę, nenori būti vergais. Plius tiek Ukraina Rusijai, tiek Taivanis Kinijai trukdo plėstis toliau. Labai panaši situacija. Reliai Rusija ir Kinija turėjo pradėti operaciją vienu metu, bet kinai pagalvojo palauks pažiūrės, kaip rusams eisis ir padarė klaidą manau. Nebent atsisakys plėstis į pietus ir pietvakarius ir sakys - mums gerai bus ir Sibiras, ypač, jei Rusijoje koks Navalnas ateitų į valdžią. Ir dabar kinams būtų dar gerai pulti Taivanį, o ne laukti 2 metus, kol vakarai ginklų prisigamins. Matyt kinai patys nėra normaliai pasiruošę vis tik - ekonomiškai, kariškai, ideologiškai neapdirbta visuomenė karui.
donatasv 2022-07-12 21:20
Nevisai taip. Kinas bando iš savo teritorijos išgyvendinti bet kokį pasipriešinimą komunistams. Rusas priešingai nei kinas bando užgrobti laisvą nepriklausomą valstybę, kuri jau nuo 1991 gavusi tarptautinį pripažinimą, kaip laisvas ir nepriklausomas teritorinis vienetas. Taivane to nebuvo, jiems buvo leista gyventi su savo valdžią kaip atskira Kinijos provincija, ta provincija dabar bando išsikovoti nepriklausomybę, kurią Ukraina jau turėjo seniai. Komunistai tikėjosi paimt taivanį gražiuoju kaip Honkongą, bet matyt to niekaip nepavyksta padaryt taikiais būdais. Visame šitame paveikslia įsipaišo ir puslaidininkiai. Jei komunistai gaus pilną kontrolę procesorių gamyboje. Tada jau galės statyt ragus kam norės net ir jav galės šokdint pagal savo dūdelę... Realiai čia jav kišasi į Kinijos vidinius reikalus, siekdama išlaikyti dominavimą visame pasaulyje. Dominavimo pasaulyje siekia visos 3 jav, rusas ir kinas. Katroje santvarkoje geriau gyvent sprendžiate patys. Kiekvienam savo. Kiek laisvės suvaržomos gali papasakot AAA kiekvienoje iš santvarkų geriau nei aš.
Benediktas 2022-07-12 21:32
Koks ten komunizmas Kinijoje? Taip, pavadinimas toks - komunistinė, viena partija ir t.t. Bet realiai grynas kapitalizmas, tik su sumažintomis žmonių teisėmis. Jei būtų stipri komunistinė ideologija, tai: Manau reali idealogija tiek pas Rusiją, tiek pas Kiniją - tai imperializmas - plėstis ir užkariaut, įsirašyt į istoriją plačiais užmojais prieš kitas tautas, primesti savo valią, atmetant koegzistavimą su kaimynais ekonominiu bendradarbiavimu, per susitarimus, tarptautinę teisę. Dėl ko Lietuva ir palaiko Taivanį, nes Lietuva palaiko tarptautinę teisę, valstybių sienų nepažeidžiamumą, žmonių apsisprendimo laisvę, kad Taivanis nori būti atskira valstybe (ne primesta, kaip Dombase, Kryme). Taip dalis Taivane gyvenančių norėtų prisijungti prie Kinijos, bet mažuma.
donatasv 2022-07-12 22:15
Idealogija ir jos gėris priklauso nuo daug faktorių. Civilizacijos išlikimo atžvilgiu, tarkim koks meteoritas/kometa krenta į žemę, kiniška idealogoja sureaguos greičiau. Demokratija žiūrės visų žmonių teisių, dėl to gali pražūt greičiau nei kiniškas komunizmas. Rusas iš viso to dar bandys kažką pavogt čia jau out of bounds iškrypimas.
Benediktas 2022-07-12 22:28
Tai imperializmas geriau už demokratiją, nes greičiau sureaguos į asteroidą arba ateivius. Įdomu, ar Kinija, Rusija būtent su tuo tikslu galvoja apie imperializmą - kad išgelbėtų Žemę, nes lėtapėdžiai demokratai pavėluos. Įdomus idealogijų privalumų vertinimo kampas Bet jei kalbant apie žmonių gyvenimą Žemėje, kai nekrenta asteroidai ir ateiviai neatskrido? Man atrodo imperialistams išvis pofig, kaip žmonės gyvena. Tiek Rusija, tiek Kinija tą puikiai demonstruoja.