Gali kilti naujas karas! Atidengė ugnį į kaimyninės šalies naikintuvą, skelbiamas atakos video  ()

Ruandos pajėgos antradienį, sausio 24 d., apšaudė Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) naikintuvą ir apkaltino Kongą pažeidus jos oro erdvę, pranešė „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo ruožtu Kongo vyriausybė, neigianti šį kaltinimą, savo pareiškime pavadino šį žingsnį „karo aktu“. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais iš Ruandos, incidentas įvyko 17.03 val. (vietos ir Lietuvos laiku).

Socialinėje žiniasklaidoje ir vietos žiniasklaidoje plinta keli incidento vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip priešlėktuvinis šaudmuo sprogo šalia reaktyvinio lėktuvo, kuris nuskrido toliau. Tuo tarpu Kongas paneigė Ruandos kaltinimus pažeidus jos oro erdvę ir pareiškė, kad Ruandos šūviai „buvo nukreipti į Kongo orlaivį, skridusį Kongo teritorijoje“.

Savo pranešime Kongas taip pat patvirtino, kad lėktuvas vėliau nusileido provincijos sostinėje Gomoje ir nepatyrė didelės žalos. Be to, Ruandos vyriausybė taip pat sakė, kad šalies pajėgos ėmėsi „gynybinių priemonių“ ir apšaudė Su-25, kuris pažeidė oro erdvę Rubavu rajone, Ruandoje.

 

Ruandos vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad šalis prašo KDR „sustabdyti šią agresiją“, rašo „Reuters“. Nors Kongo vyriausybė tokį Ruandos žingsnį apibūdino kaip „tyčinį agresijos aktą, prilygstantį karo aktui“, kuriuo buvo siekiama sužlugdyti taikos susitarimą nutraukti sukilėlių grupės M23 puolimą.

 

 

Tai įvyko dėl įtemptų abiejų šalių santykių, nes Kongas, Jungtinių Tautų ekspertai ir kai kurios Vakarų šalys anksčiau apkaltino Ruandą remiant sukilėlių grupuotę M23, užėmusią kelis miestus ir kaimus Rytų Kongo dalyje. Nuo to laiko Ruanda šiuos kaltinimus neigė.

 

Lapkritį regiono lyderiai tarpininkavo susitarimui, pagal kurį sukilėlių grupuotės buvo paprašyta iki praėjusios savaitės sausio pasitraukti iš užimtos pozicijos, kad būtų užbaigtas konfliktas. Praėjusią savaitę Kongo prezidentas Feliksas Tshisekedi pareiškė, kad sukilėliai visiškai pasitraukė. Panašus incidentas įvyko gruodį, kai Ruanda apkaltino Kongą trumpam pažeidus jos oro erdvę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()