„Abrams“, „Leopard“, „Challenger“: kuris tankas pirmiausia atvyks į Ukrainą? Skelbiami svarbiausi terminai  ()

Vakarų šalys pastarosiomis dienomis paskelbė, kad siunčia į Ukrainą itin paklausius tankus, tačiau skiriasi terminai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV atsiųs 31 tanką M1 „Abrams“, prilygstantį vienam Ukrainos batalionui. Bidenas paskelbė netrukus po to, kai Vokietijos kancleris Olafas Scholzas patvirtino, kad Vokietija pateiks Ukrainai 14 tankų „Leopard 2“, o kitoms šalims, turinčioms Vokietijoje pagamintus tankus, taip pat bus leista juos siųsti į šalį.

Anksčiau šį mėnesį JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad Ukrainai bus pristatyta 14 „Challenger 2“ tankų kaip dalis didesnio karinės pagalbos paketo.

Tikimasi, kad tankų atvykimas Ukrainos kariuomenei suteiks didelį postūmį kare, artėjant vienerių metų sukakčiai. Praėjusį penktadienį kalbėdamas per susitikimą, kuriame dalyvavo dešimtys gynybos ministrų Vokietijoje, Zelenskis aistringai prašė tankų ir kitų ginklų padėti Ukrainai toliau gintis nuo Rusijos agresijos.

Be JAV, Vokietijos ir JK, tokios šalys kaip Portugalija ir Ispanija įsipareigojo arba bent jau išreiškė norą siųsti tankus į Ukrainą. Daugelio šių galimų pristatymų laikas lieka neaiškus.

Tačiau pakeliui tankams M1 „Abrams“, „Leopard 2“ ir „Challenger 2“, kurie iš jų turėtų atvykti į Ukrainą pirmieji?

Aukščiausias JK gynybos departamento pareigūnas ketvirtadienį (sausio 26 d.) sakė, kad „Challenger 2“ tankai į Ukrainą atvyktų iki kovo pabaigos, rašo „Reuters“. Ukrainos ambasadorius JK Vadym Prystaiko sausio 20 d. pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė netrukus pradės mokymus ant JK tankų, rašo internetinis laikraštis „Kyiv Independent“. Pats mokymas „neužims daug laiko“, – sakė Prystaiko.

 

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius ketvirtadienį pareiškė, kad Vokietijos žadėti tankai „Leopard 2“ į Ukrainą atvyks kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje, pranešė Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“.

Lenkija pažadėjo į Ukrainą išsiųsti „Leopard 2“ tankų kuopą, kurią paprastai sudaro 14 vienetų. Lenkijos gynybos viceministras Wojciechas Skurkiewiczius ketvirtadienį paskelbtame interviu Lenkijos radijui „Plus“ sakė, kad tikisi, kad pristatymas įvyks „per kelias savaites“.

 

Paskutiniai atvyks JAV tankai „Abrams“. CNN, remdamasi neįvardytais aukšto rango administracijos pareigūnais, trečiadienį pranešė, kad tankams „Abrams“ prireiks mėnesių.

Skelbdamas sprendimą pristatyti tankus, Bidenas sakė, kad jų atvykimas į mūšio lauką „užtruks“.

Tas laikas bus naudojamas „užtikrinti, kad ukrainiečiai būtų visiškai pasirengę integruoti „Abrams“ tankus į savo gynybą“, sakė prezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()