[ŽT] Artėja didelė sensacija ir labai sunkus sprendimas: Serbija ruošiasi nusisukti nuo Rusijos  (1)

„Turiu jums žinią: Serbija liks pakeliui į ES. Gerai, išvadas padarykite patys.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serbijos valdžia artėja prie to, kad pagaliau stotų į Vakarų pusę ir nusigręžtų nuo Rusijos, pradėjusios plataus masto karą prieš Ukrainą. Apie tai rašo amerikiečių leidinys „Politico“, išanalizavęs prezidento Aleksandro Vučičiaus viešus pasisakymus ir elgesį.

Iki šiol Belgrado valdžia sugebėjo „sėdėti ant tvoros“ tarp dviejų priešingų vektorių, nenukrypstant nei į vieną pusę. Dėl šios priežasties Vučičius ir jo vyriausybė nuolat patiria griežtą kritiką ir neviešą spaudimą.

Kalbėdamas su žiniasklaida neseniai įvykusios Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, Vučičius sakė, kad Serbija diplomatiškai buvo pakibusi tarp uolos ir bedugnės. Jis taip pat tikino suprantantis, kad reikia priimti galutinį sprendimą ir pagaliau nusileisti nuo „tvoros“.

„Turiu jums žinią: Serbija liks pakeliui į ES. Gerai, išvadas padarykite patys. Bet manau, kad jūs mane supratote. Be jokios abejonės, ateityje turėsime priimti keletą sunkių pasirinkimų“, - pakomentavo jis tolimesnį šalies kelią.

Leidinys pažymi, kad per savo politinę karjerą Vučičius jau padarė keletą „didelių apsisukimų“, todėl pertrauka su Maskva yra labai realus scenarijus.

 

„Serbijos lyderis aiškiai jaučia stiprų spaudimą iš abiejų pusių. (...) ES pareigūnai pabrėžia, kad bet kokia pažanga narystės link priklauso nuo Belgrado užsienio politikos pasikeitimų. Kita vertus, Rusija yra tradicinė sąjungininkė, kuri remia Serbiją Kosovo klausimu, o visuomenės apklausos po invazijos į Ukrainą nežada vakarietiškų polinkių“, - pažymi žurnalistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(0)
(26)

Komentarai (1)