Viena sistema numušė visus dronus: kaip veikia paslaptingas Ukrainos ginklas  ()

Naujausia Vokietijos oro gynybos sistema, kurios pačioje Vokietijoje net nėra, jau numušinėja okupantų raketas ir dronus danguje virš Ukrainos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-08 Viena sistema numušė visus dronus: kaip veikia paslaptingas Ukrainos ginklas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi 51 Irano kamikadzių dronai, kuriuos paleido Rusija, buvo numušti kol kas vienintelės IRIS-T sistemos dėka, kuri jau naudojama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, rašo „Vice“. Pasirodo, šis naujausias vokiečių karo inžinierių kūrinys kol kas prieinamas tik Ukrainoje, jo net neturi pati Vokietija.

Kas yra oro gynybos sistema IRIS-T?

IRIS-T (InfraRed Imaging System Tail) – tai „žemė-oras“ raketa, kuri infraraudonųjų spindulių spinduliuotės pagalba užfiksuoja taikinį ir numuša jį ore. IRIS-T naudojamos trumpojo nuotolio raketos gali būti paleidžiamos ne tik iš šio įrenginio, bet ir iš orlaivių, todėl tai yra universalus ginklas.

Kiekviena sistema kainuoja 140 mln. dolerių, ją sudaro trys transporto priemonės, kurios transportuojamos 3 vilkikais. Sistemą sudaro:

  • 250 km nuotolio radiolokacinė stotis (identifikuoja artėjančius taikinius),
  • galingas paleidimo įrenginys (nukreipia raketas į taikinius 40 km spinduliu),
  • mobilus viso įrenginio valdymo ir kontrolės štabas.

Ši priešlėktuvinės gynybos raketų sistema yra tokia slapta ir mažai suprantama nepriklausomiems kariniams ekspertams, kad išsamesnės informacijos apie ją kol kas nėra. Spėjama, kad ji bus naudojama kartu su JAV sistema „Patriot“, kuri dar labiau apsaugos Ukrainos dangų nuo Rusijos oro atakų.

 

Ir tokių rezultatų jau yra. Ukrainos karinių oro pajėgų vadas neseniai paskelbė, kad IRIS-T sistema buvo panaudota numušant visus 51 droną kamikadzę, kuriais Rusija vėl bandė atakuoti Ukrainos infrastruktūrą. Deja, kol kas Ukraina turi tik vieną IRIS-T įrenginį, tačiau dar 4 jau beveik surinkti gamybos įmonėje ir tuoj pat bus išsiųsti į frontą. Įdomu tai, kad tai tokia naujovė, jog ji dar net neįdiegta pačios Vokietijos ginkluotosiose pajėgose, o Ukraina ją jau turi.

Kaip IRIS-T oro gynybos sistema padės Ukrainai

 

Visų pirma, oro gynybos sistema yra labai tiksli ir labai funkcionali tiek prieš priešo raketas, tiek prieš dronus kamikadzes. Jos tikslumas ir mobilumas yra didelis privalumas. Rusija nuolat atakuoja įvairius Ukrainos taikinius, o norint juos apsaugoti, svarbus mobilumas.

Per visą karą Rusija naudojo sparnuotąsias raketas ir dronus kamikadzes, kad sunaikintų Ukrainos infrastruktūrą. Išpuoliai yra beatodairiški, dėl jų ukrainiečiai netenka vandens ir elektros energijos, žūsta vietos gyventojai. Vienas iš pagrindinių Maskvos teroro ginklų yra Irano kamikadzės dronai „Shahed“, galintys nešti 50 kg bombą. Būtent joms daugiausia bus naudojamas IRIS-T.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(66)
(0)
(66)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: