„Rytų Richtofenas“ – pavojingiausias Japonijos naikintuvo asas, vos per 3 mėn. sudaužęs 58 priešo orlaivius (Video)  ()

Karo istorijos mėgėjai, be abejo, yra susipažinę su Vokietijos Pirmojo pasaulinio karo asu Manfredu von Richthofenu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinomas kaip „Raudonasis baronas“, jis buvo Didžiojo karo asų asas, iškovojęs 80 patvirtintų pergalių, kol 1918 m. balandžio mėn. buvo numuštas ir žuvo. Richtofeno įgūdžiai ir jo raudono „Fokker“ triplano varoma baimė lėmė jo reputaciją dešimtmečius po karo.

Kai pilotai, draugai ir priešai, Hiromichi Shinohara vadino „Rytų Richtofenu“, jie tai darė su didžiausia pagarba priešui. Per savo trumpą aviacijos karjerą Shinohara tapo daugiausiai oro pergalių iškovojusiu Japonijos imperatoriškosios armijos oro tarnybos naikintuvo asu, nepaisant to, kad 1939 m. iš viso skrido tik tris mėnesius, dar prieš Japonijai pradedant karą su JAV.

Shinohara įstojo į Japonijos imperatoriškąją armiją sulaukęs 18 metų. Tačiau jis nepateko tiesiai į Japonijos oro pajėgas. 1931 m. jis prisijungė prie kavalerijos pulko. Netrukus po Mukdeno incidento, netikros vėliavos operacijos, kurią Japonija panaudojo kaip pretekstą įsiveržti į Kinijos Mandžiūriją, Shinohara ir jo kavalerijos dalinys atvyko kovoti į Mandžiūriją, kurią per kelis mėnesius japonai užkariavo.

 

Kai Mandžiūriją buvo užimta, išsilavinę japonų kariai, tokie kaip Shinohara, buvo išsiųsti į skraidymo mokyklas, kur jie mokėsi būti pilotais nuolat augančiose Japonijos oro pajėgose. Jis baigė mokslus per metus ir buvo išsiųstas atgal į Mandžiūriją. Iki 1938 m. jis pakilo iki karininko ir netrukus skris į misijas prieš netikėtą priešą.

1905 m. Japonija nugalėjo Rusiją Rusijos-Japonijos kare, pelnydama ne tik teritorinius laimėjimus, bet ir užsitarnavusi pagarbą kaip regioninė karinė jėga, su kuria reikia skaitytis. Iki 1930-ųjų pabaigos Japonijos imperija turėjo ambicijų skleisti savo įtaką Azijoje. Japonija nusižiūrėjo naują taikinį prie Kinijos-Mongolijos Liaudies Respublikos sienos.

Per penkis mėnesius 1939 m. pasienio susirėmimai peraugo į visapusiškas kovas tarp Mandžuko (Japonijos marionetinės vyriausybės Mandžiūrijoje) ir Sovietų Sąjungos. Japonai pasiekė kai kurias ankstyvas sėkmes Chalchin Golo mūšiuose. Bet abi kariaujančios pusės buvo toli nuo savo tiekimo linijų ir 1939 m. rugpjūčio mėn. atsidūrė aklavietėje.

 

Štai tada 25 metų Hiromichi Shinohara pradėjo kaupti įspūdingą pergalių skaičių. Pirmasis jo kovinis žygis įvyko 1939 m. gegužės 27 d., kai savo naikintuvu „Nakajima Ki-27“ numušė keturis „Polikarpov I-16“ naikintuvus. Bet jis toli gražu nebuvo baigęs, o po degalų papildymo jis vėl pakilo ir numušė dar šešis lėktuvus, per dieną tapdamas dvigubu asu, numušusiu 10 priešo lėktuvų. Joks kitas pilotas to niekada nepakartojo.

Beveik kiekvieną kartą pakilęs į orą jis grįždavo su vis daugiau pergalių. Birželio 27 d. jis pasiekė Japonijos imperatoriškosios armijos oro pajėgų rekordą – 11 kovinių nužudymų per vieną dieną virš Tamsak-Bulak. Tik devyni kiti pilotai, vokiečių liuftvafės nariai, sumušė jo rekordą.

 

Kai karo eiga atsisuko prieš japonus, kovojančius su Sovietų Sąjunga, ji atsisuko ir prieš Shinoharą. Sovietai, vadovaujami jauno karininko, vardu Georgijus Žukovas, Mongolijoje pradėjo didžiulę kontrataką prieš japonus. Japonijos armija rugpjūčio 27 d. pateko į dvigubą apsupimą ir buvo sistemingai naikinama. Tą pačią dieną Shinohara pakilo į dangų vykdydamas bombonešio palydos misiją ir buvo nugalėtas sovietų naikintuvų.

Jis buvo numuštas ir žuvo liepsnos kamuolyje – japonų asas vos per tris mėnesius pasiekė net 58 oro pergales.

Japonai atsitraukė nuo Chalchin Golo ir sudarė neutralumo paktą su SSRS, kuris tęsis beveik visą Antrojo pasaulinio karo laikotarpį.

Kitą kartą Japonijos imperija ir SSRS susidurs Mandžiūrijoje 1945 m. rugpjūtį, JAV numetus atomines bombas Japonijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()