Rusijos pajėgos gaus paslaptingus lazerinius detektorius „Filin“ – kas tai yra? (Video)  ()

Rusai tikisi, kad įrenginys įspės okupantus apie valdomų raketų taikymą, snaiperių darbą ir bepiločių orlaivių artėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę Rusijos karinis-pramoninis kompleksas planuoja aprūpinti savo kariuomenę naujais „Filin“ (Didysis apuokas) lazerinės spinduliuotės detektoriais. Tai pranešė Rusijos agentūra TASS.

Šaltinis Rusijos Federacijos kariniame-pramoniniame komplekse teigia, kad „Filin“ detektoriai aptinka infraraudonųjų spindulių diapazone (900-1700 nm) esančius signalus, kuriuos skleidžia lazeriniai tolimačiai arba taikinių žymekliai. Taigi jie gali įspėti Rusijos kariuomenę apie valdomų raketų, snaiperių ir dronų nukreipimą į jų pozicijas. Kai aptinkami lazerio spinduliai, prietaisai skleidžia garso signalus, kurie skiriasi priklausomai nuo spinduliuotės tipo.

Rusai teigia, kad „Filin“ matymo laukas siekia 120 laipsnių, taip pat kompaktiški matmenys (šiek tiek didesni nei išmanusis telefonas), o masė nesiekia 1 kg, todėl jis labai mobilus. Neva, naudojant įkraunamas baterijas, detektoriai be įkrovimo veikia 48 valandas.

„Kūrimas buvo išbandytas, parodė savo našumą ir ruošiamasi perduoti bandymams maždaug iki pavasario pabaigos“, – sakė šaltinis.

Kaip pažymi „Defense Express“, nėra jokios papildomos informacijos apie naujus rusiškus detektorius, o pavadinimu „Filin“ minima tik laivo lazerinė sistema, sukurianti optinius trukdžius. Tačiau yra žinomi atvejai, kai RF ginkluotosios pajėgos naudoja „Spider“ lazerinius spinduliuotės detektorius, pritvirtintus prie šalmų.

 

 

Visai gali būti, kad „Filin“ yra „Spider“ analogas arba modifikacija. Jei lygintume įrenginius pagal deklaruojamas charakteristikas, tai „Filin“ yra daug sunkesnis ir mažesnio diapazono, tačiau veikia ilgiau. Nežinia, kas sukūrė ir gamina „Filin“, tačiau „Spider“ pasirodė Europos bendrovės „ShinexTech“ kataloge, nors neseniai buvo pašalintas iš jų svetainės. Dabar detektorius parduoda bendrovė „Spetsenergoreshenie“ iš Maskvos, nenurodydama nei jų kilmės, nei net pavadinimo.

 

 

„Defense Express“ pažymi, kad „Spider“ pastebėtas tik „Wagner“ samdinių gretose. Kaip teigia analitikai, Rusijos Federacijos gynybos ministerija galėtų užsakyti panašią technologiją iš karinio-pramoninio komplekso, tačiau Rusijos inžinieriai negalėjo pasiekti panašaus kompaktiškumo, galbūt netgi panaudojo lazerio spinduliuotės jutiklį, pagrįstą aktyviomis elektroninėmis-optinėmis apsaugos sistemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(18)
(-16)

Komentarai ()