Kazachstanas taip pat turi savo MiG-31, tačiau nenuostabu, kad apie juos beveik nieko negirdėjome (Foto)  ()

Kai skaitome apie MiG-31, ypač kaip pavojingų hipergarsinių raketų „Kinžal“ nešėjus, ypač galime rasti paminėjimą, kad tokio tipo lėktuvus turi ne tik Rusija, bet ir Kazachstanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tai iš tikrųjų yra labai įdomus momentas, ir ne tik todėl, kad MiG-31 operatorių skaičius „istoriškai“ apsiriboja Rusijos Federacija ir Kazachstanu. Bet ir dėl to, kad paskutinis „kazachų“ MiG-31 paminėjimas datuojamas 2020 metų balandį, kai sudužo tokio tipo lėktuvas.

O koks šiuo metu yra naikintuvų MiG-31 statusas Kazachstano oro pajėgose – taip pat sunku tiksliai pasakyti. Nes jei „The Military Balance 2022“ kalba apie 31 eksploatuojamą tokio tipo orlaivį, tai „Flight Global 2020“ iš tikrųjų užsimena tik apie 21 naikintuvą, nes kiti dėl prastos techninės būklės yra arba nurašyti, arba padėti į rezervą.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Kazachstano teritorijoje buvo nuo 30 iki 50 naikintuvų MiG-31, kurie turėjo saugoti Baikonūrą. Rusai visus šiuos lėktuvus norėjo perkelti į savo teritoriją, bet kazachai sugebėjo pasilikti visus savo tokio tipo lėktuvus. Svarbų vaidmenį čia, kaip nurodė patys rusai, suvaidino Tochtaras Aubakirovas, tuo metu gerai žinomas lakūnas bandytojas, atlikęs savo vaidmenį kuriant naikintuvo MiG-31 projektą.

Kazachai disponuoja keliomis šių naikintuvo modifikacijomis – MiG-31B (bazinė versija), MiG-31BS (ta pati versija, tik be degalų papildymo strypo) ir MiG-31D3 (buvo sukurtas kaip priešpalydovinių raketų nešiklis, po SSRS žlugimo buvo paverstas įprastu perėmėju, skaičius yra maždaug 3 vnt.).

 

Rusijos šaltiniai išplatino pranešimus apie galimą kazachų orlaivių modernizavimą iki MiG-31BM.

Pirmą kartą patys rusai apie tai prabilo dar 2008-aisiais, tačiau ir 2016-aisiais „reikalas nepajudėjo iš aklavietės“, o 2022-ųjų vasario pradžioje rusai net svarstė Su-30SM pardavimo variantą kaip alternatyvą MiG-31 modernizacijai.

 

Visi esami MiG-31, naudojami Kazachstano oro pajėgose, dislokuoti 610-ojoje Nurkeno Abdirovo oro bazėje netoli Karagandos, kurios pagrindinė užduotis yra (arba buvo) dengti Kazachstano sostinę Astaną.

 

Ne mažiau kaip 2 naikintuvai su pilna amunicija nuolat būdavo kovinėje padėtyje, aliarmo atveju lėktuvai turėjo pakilti per 7 minutes, o pasiekti ginti Astaną daugiausiai per 20 minučių.

 

Gali būti, kad iki šiol Kazachstano karinių oro pajėgų vadovybė susilaikė nuo radikalių žingsnių dėl savo MiG-31, nes, viena vertus, gynybos biudžeto resursai buvo riboti, o iš kitos – būtina išlaikyti pakankamai galingą aviacijos grupę, kuri apsaugotų šalį.

„The Military Balance 2022“ duomenimis, 2021 metais Kazachstano gynybos biudžetas siekė apie 2 mlrd. USD. Iš viso Kazachstano oro pajėgos turėjo 106 kovinius lėktuvus, iš kurių 31 MiG-31, 24 Su-27 ir Su-27UB, 23 Su-30SM, 14 atakos lėktuvų Su-25 ir Su-25UB, 14 naikintuvų MiG-29 ir MiG-29UB, 12 naikintuvų-bombonešių MiG-27 ir du mokomuosius bei kovinius MiG-23UB.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()