Nutekinti dokumentai atskleidžia skandalingą informaciją: JAV netiki kontrpuolimo sėkme?  ()

Žurnalistų teigimu, karių ir amunicijos kaupimo problemos esą gali lemti tai, kad gynybos pajėgoms nepavyks pasiekti pradinių Ukrainos karinės-politinės vadovybės tikslų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-12 Nutekinti dokumentai atskleidžia skandalingą informaciją: JAV netiki kontrpuolimo sėkme?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos mano, kad planuojamas Ukrainos gynybos pajėgų kontrpuolimas lems „kuklius teritorinius laimėjimus“. Apie tai balandžio 10 dieną publikuotoje medžiagoje rašo amerikiečių laikraštis „The Washington Post“.

Žurnalistų teigimu, Ukrainos problemos dėl karių, amunicijos ir įrangos kaupimo gali lemti tai, kad jos ginkluotosios pajėgos „nepasieks“ pirminių Kijevo tikslų per šį pavasarį numatomą atsakomąjį puolimą. JAV žiniasklaida priėjo prie tokios išvados išnagrinėjusi JAV žvalgybos vertinimus, pateiktus nutekintuose įslaptintuose dokumentuose, atskleidžiančiame Vašingtono nuogąstavimus dėl karo padėties.

„Visiškai slaptai“ pažymėtas niūrus vasario pradžios vertinimas įspėja apie didelius „pajėgų formavimo ir palaikymo trūkumus“ ir tikimybę, kad tokia operacija duos tik „kuklios teritorinės naudos“.

Tai akivaizdus nukrypimas nuo Bideno administracijos viešų pareiškimų apie Ukrainos kariuomenės gyvybingumą ir greičiausiai nudžiugins kritikus, manančius, kad Jungtinės Valstijos ir NATO turi padaryti daugiau, kad konflikto sprendimas būtų pasiektas derybomis.

Duomenų nutekėjimas tariamai atskleidė, kur JAV pareigūnai rado esminių Ukrainos oro gynybos ir prieigos prie amunicijos trūkumų.

Dokumente, kuriame prognozuojama tik nedidelė būsimos Ukrainos kontrpuolimo sėkmė, nurodoma, kad Kijevo strategija yra susigrąžinti ginčijamas teritorijas rytuose ir veržtis į pietus, bandant nutraukti Rusijos sausumos tiltą į okupuotą Krymą, kurį Kremlius naudoja kaip tiekimo kelią.

„Įsitvirtinusios Rusijos gynybos stiprumas kartu su Ukrainos „nuolatiniais mokymo ir amunicijos trūkumais greičiausiai trukdys pažangai ir padidins aukų skaičių per puolimą“, – nutekintame JAV žvalgybos dokumente cituojamas amerikiečių leidinys.

 

Pasak WP, JAV pareigūnai su Ukrainos kariuomenės vadovais taip pat surengė planines pratybas, siekdami pademonstruoti, kaip gali išsivystyti skirtingi puolimo scenarijai, taip pat per didelio pajėgų dislokavimo pasekmes. Tai gali per toli ištempti tiekimo linijas, o tai apsunkins atgautos teritorijos išlaikymą bandant toliau veržtis į užimtas teritorijas. JAV pareigūnai teigė, kad Ukraina pradeda suprasti savo puolimo pajėgumų ribas ir atitinkamai ruošiasi.

Aukštas Ukrainos pareigūnas neginčijo dokumente pateiktų apreiškimų ir nurodė logistikos vėlavimus, kurie sulėtino žadėtą ​​Vakarų pagalbą.

„Iš dalies tai tiesa, bet pati svarbiausia dalis yra jau pažadėtų sistemų vėlavimas, dėl kurio vėluoja naujai suformuotų brigadų mokymas ir apskritai kontrpuolimas“, – leidiniui sakė anoniminis pareigūnas.

 

Kitas aukštas Ukrainos pareigūnas teigė, kad nutekinti dokumentai greičiausiai nesukels pavojaus planuojamam kontrpuolimui.

„Visi žino, kad mums trūksta amunicijos – apie tai atvirai kalba prezidentas ir gynybos ministras. Ir jau nuo lapkričio mėnesio visiems buvo akivaizdu, kad kitas kontrpuolimas bus sutelktas pietuose, iš pradžių Melitopolyje, o vėliau Berdjanske“, – sakė Ukrainos pareigūnas.

Tuo pat metu Rusijos okupacinės pajėgos taip pat susiduria su rimtais iššūkiais, įskaitant žemą kovos dvasią po didelių strateginių klaidingų skaičiavimų, kurie atnešė daug aukų, o Rusijos kariniai daliniai buvo prastai aprūpinti. Remiantis atskiru JAV nutekėjusiu dokumentu, Rusijos daliniai šalies rytuose yra ypač prastos būklės – žvalgybos duomenys atskleidžia prastą svarbių taikinių maskavimą ir neatsargų amunicijos saugojimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(8)
(-2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()