Visas pasaulis skamba, su kuo telefonu pasikalbėjo Zelenskis: koks pagrindinis skambučio tikslas?  ()

Volodymyras Zelenskis paskelbė apie ilgą ir prasmingą pokalbį su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą nuo invazijos pradžios Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu kalbėjosi su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Aukšto rango pareigūnai apie valandą kalbėjo apie galimą bendradarbiavimą siekiant taikos Ukrainoje bei Kinijos ir Ukrainos santykių plėtrą.

Pokalbis buvo prognozuojamas dar anksčiau – po Xi Jinpingo vizito Maskvoje. Tačiau galiausiai įvyko dabar.

Šį pokalbį pakomentavo politikos strategas Borisas Tizenhauzenas. „Po susitikimo su Putinu, Zelenskis turėjo sulaukti skambučio su kažkokiu susitarimo rezultatu. Greičiausiai Putinas nepritarė neoficialiam Kinijos taikos planui. O jei pokalbio su Putinu rezultato nebuvo, tai su Zelenskiu nebuvo apie ką kalbėtis“, – sakė Tizenhauzenas.

Tačiau jei Kinija pozicionuoja save kaip taikdarę, ji negali kalbėti tik su viena puse. Jei Vladimiras Putinas nepritarė pasiūlymams, Xi Jinpingas tikriausiai nusprendė paveikti situaciją iš kitos pusės.

Jau kalbama apie specialaus Kinijos pasiuntinio Ukrainoje paskyrimą. Anot Tizenhauzeno, tai galėjo būti pagrindinė pokalbio su Zelenskiu tema. „Kinija dalyvaus taikos procese ir šiam tikslui pasiūlė atstovą, kuris perduos jų viziją. Pastaruoju metu oficialūs Kinijos ambasadoriai Europos šalyse išsakė prieštaringus pareiškimus dėl Krymo ir Ukrainos. Tikriausiai specialusis atstovas turėtų transliuoti vieningą Pekino poziciją“, – pabrėžė Tizenhauzenas.

 

Buvęs Jungtinių Valstijų specialusis atstovas Ukrainoje Kurtas Walkeris gana rimtai įsitraukė į vidinius procesus derybose dėl Ukrainos ir oficialiai perduodavo JAV Valstybės departamento politiką. Kinijos pasiuntinys greičiausiai atliktų panašų vaidmenį.

 

„Kol kas neaišku, kada tiksliai bus paskirtas specialusis atstovas. Bet manau, kad jo funkcijos bus plačios“, – pabrėžė Tizenhauzenas.

Borisas Tizenhauzenas taip pat pažymėjo, kad karą užbaigusi arba pralaimėjusi Rusija nėra naudinga Kinijai, nes prarandama daug įtakos Maskvai svertų. „Xi Jinpingas maksimaliai išnaudoja dabartinę pasaulinės politikos padėtį ir karą Ukrainoje. Praradusi Vakarų rinkas, Rusija jas pakeitė Rytams. Ir visai ne tomis kainomis, kuriomis Rusija anksčiau parduodavo savo energijos išteklius“, – pabrėžė Tizenhauzenas.

(20)
(5)
(15)

Komentarai ()