„Be analogų“. Rusija ir Baltarusija grasina numušti dronus „pažangiais“ lazeriniais ginklais: kas žinoma

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2023-06-01 16:29
o kaip tokios sistemos (teoriškai) reaguotų į tribriaunį veidrodį? Keptų pati, ar lazeiui įeinantis jo dažnio spindulys nesuketų jokių problemų, kai jis būtent tam dažniui skaičiuotas ir atsparus?
kestutisz 2023-06-01 17:23
Koks sutapimas, kaip tik šiandien dar "pasikartojau" apie šitą opiumą liaudžiai https://www.youtube.com/watch?v=fs5JT1xr-NQ Palyginimui lazeris 40:36 100kJ ir 1.8mJ 45:30 ir šalia senoviniai analogai parako pagrindu. Kodėl džauliais? Todėl, kad galia (vatais) yra išvis apie nieką. Na ir tie nuostabūs skaičiai tik išėjime, toliau bet koks spindulys išsiplečia ir realios galios lieka tik likučiai.
bahuriux 2023-06-01 23:47
Geras pastebėjimas del atšvaito Meniuyje tokį naidoja matuoti atstumą nuo Žemės iki Mėnulio paliktas dar nuo Apolo programos laikų. Kadangi pats lazeris nelabai bijotu savo pačio em bangų dažnio nes tie priekiniai lešiai kurie suspaudžia spindulį taip pat jį ir išskleistu. Ir dar pora pastebėjimų atšvaitas atspindės truputi šone tai gali pakenkti lazdrio išorinei konstrukcijai, kitas dalykas spindulys jau bus kažkiek išsiskleides ir netoks pavojingas. Lazeris pjauna gerai tik tada, kai yra sukoncentruotas į mažą plotą. Pas mane net ir 5,5W šviesos galios lazeris ant cnc staklių pjausto fanerą iki 3mm be problemų, tiesa tas vyksta salyginai lėtai ir per kokius 3-4 kartus. Bet tarkim 1kW šviesos galios lazeris droną supjaustytu per kokias 10-20s, problema tik spindulio sufokusavime ir nutaikyme. CO2 lazeriai hobby grade iš kinijos būna 40-120W (šviesos galios) ribose. to kestutiz. Video pažiūrėsiu ir straipsnį perskaitysiu rytoj. Dėl džaulių nežinau, kaip pakomentuoti nes lazeris, kaip jau sakiau pjausto efektyviai tik dėl spidulio koncentracijos, galia aišku irgi svarbu bet sufokusavimas dar svarbiau. Ir kai sakau vatas turiu galvoj ne nanosekundes, ar pikosekundes, o ištisinį em bangų nepertraukiamą srautą. 1 džaulis yra 1 vatsekundė, tai impulsais , arba kinetinę kulkos energiją tiktu vertinti J, o nepertraukiamą lazerio srautą galima ir vatais. Beja mano cnc lazerio 5,5W šviesos galia prilygsta viso labo tik 8cm diametro padidinimo stiklui atsuktam statmenai į saulę, jei tik galėtum jį sukoncentruoti taip kaip tą daro lazerio fokusavimo stiklai, deginimo/pjovimo rezultats būtu panašus. Manau kad pasiekti kilovatines ir šimtų kW galias yra realu, bent jau su CO2 ir cheminiais lazeriais, o panaudojimo problems išvardinau aukščiau.
kestutisz 2023-06-02 11:39
Tai ir megavatą+ gali, ta didžiulė konstrukcija. Problema, kad tik išėjime, toliau yra difrakcija ir oro-vandens molekulės. Palyginimui - kokia tpinė M777 rašoma yra 40MJ - ir to jau maždaug užtenka įveikt orą beigi gravitaciją, na ir pats užtaisas ir kelio gale lieka panašios formos kaip paleidimo metu, nevirsta į blyną :) TIk čia aišku su matavimo vienetais problema, vien iš to galima rimtu veidu prastūminėti lempinius projektus. Vatas == džaulis tik jei impulsas tunka sekundę, bet kaip realiai skaičiuojamas balistikoje (ta pati haubica tai čia per kiek laiko skaitos išmeta užtaisą?)/būtent "koviniuose" lazeriuose (kiek čia laiko realiai reiktų kažką kaitinti kol bus efektas?) nerandu informacijos, būtų įdomu paskaityt. Ten kokie pikosekundiniai lazeriai taip, nerealiai galingi, bet tik nerealiai trumpą laiką per kurį jokio realaus poveikio tarkim dronui nebus jokio, kažkas panašaus į ranka čiupinėjamą žvakęs liepsną ir tiek. Realiai galima sugalvot vieną pritaikymą - ir tai yra optiniai prietaisai, matricos kurios kuo geresnės tuo realiai jautresnės lazerio spinduliui, neratai glaima išgirst apie "pradegusius pixelius" kokiam renginyje dėl tiesiog lazerinių efektų. Gal net išsivystytų iki gero konsumerinio produkto - lėtumo radarų išdeginimo per atstumą :)
HardAxe 2023-06-02 14:44
galima turbūt lazerių sustatyti ir visi vienu metu keps tuo pačiu bus sunkiau juos numušti dėl išdeginimo, tai drono kamerai pixelius išdegink ir dronas gerai jei namo grįš... bet tuo pačiu su reflektorium dronas gali lazerio kamerą suderinti, nebent ji atskiras modulis.