[ŽT] JAV sudužo labai senas naikintuvas „F-5 Tiger II“. Kodėl jis apskritai dar skraidė?  ()

„Northrop F-5“ - tai trečios kartos viršgarsinis naikintuvas, pirmam skrydžiui pakilęs 1959 metais. Savo laiku F-5 buvo pažangus orlaivis. Jo gamyba nutraukta 1987 metais. Dabar apie šį naikintuvą girdite mažai - daug mažiau nei apie F-15, F-16 ir kitus naujesnius naikintuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The War Zone“ praneša, kad vienas „F-5N Tiger II“ gegužės 31 dieną sudužo Floridoje. Tai - labai keista, nes JAV šie naikintuvaio reti ir nebėra paruošti mūšiams. Bet tai nebuvo kažkoks privatus akrobatinis orlaivis - tas F-5 priklauso JAV Kariniam jūrų laivynui. Gera žinia ta, kad pilotas sėkmingai katapultavosi.

JAV laivynas patvirtino, kad naikintuvas priklausė 111-ajai eskadrilei. Jis buvo naudojamas mokymams, bet ne taip, kaip galbūt galvojate.

F-5 JAV tarnauja kaip priešas. Įvairių mokymų metu F-5 sukiojasi ore, apsimesdamas priešišku naikintuvu. Aišku, tokiuose mokymuose nenaudojama tikra amunicija. Bet F-5 taip gali padėti rengti oro gynybos dalinius, radarų operatorius, derinti atsako į grėsmes iš oro tvarką. Aišku, tą patį darbą gali atlikti ir kiti orlaiviai - kad ir F-15. Tiesą sakant, yra priešo vaidmenį vaidinančių F-15 ir F-16. Bet JAV turi veikiančių F-5 ir toks jų panaudojimas yra gana ekonomiškas.

 

Šiuo metu kai kurie „F-5N Tiger II“ atnaujinami iki F-5AT lygio. Tai leis jiems tarnauti šiek tiek ilgiau. F-5 tarnauja ir kitose šalyse - Brazilijoje, Pietų Korėjoje, Ispanijoje, Šveicarijoje ir daug kitų.

(7)
(1)
(6)

Komentarai ()