Galutinai atitrūkę nuo realybės. Ką Kyjivui siūlo Afrika (Video)  ()

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyril Ramaphosa kartu su Afrikos lyderių delegacija į Kyjivą „atvežė“ savo taikos iniciatyvos planą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-17 Galutinai atitrūkę nuo realybės. Ką Kyjivui siūlo Afrika (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš mėnesį paskelbtas dokumentas dar nebuvo viešai pristatytas, tačiau jį jau patvirtino Kinijos lyderis Xi Jinpingas. „Fokus“ išsiaiškino, ką šis vizitas reiškia ir kuo jis teigiamas Ukrainai.

Birželio 16 d., Afrikos delegacija atvyko į Kyjivą pristatyti savo taikos iniciatyvos. Tarp svarbiausių delegacijos narių Senegalo prezidentas Macky Sall ir Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyril Ramaphosa. Be jų, taip pat dalyvauja Zambijos, Komorų, Kongo Respublikos, Ugandos ir Egipto atstovai. Toks platus vienu metu Afrikos politikų vizitas Kyjive – pirmas Ukrainos nepriklausomybės istorijoje.

Tradiciškai prieš aukšto rango svečių vizitus Ukrainos sostinėje Rusijos Federacija rengia oro atakas. Šis kartas nebuvo išimtis. Remdamasis Afrikos politikų taikos pasiūlymais, Kremlius panaudojo hipergarsines raketas „Kinžal“ ir sparnuotąsias raketas „Kalibr“ . Visas virš Kyjivo sulaikė oro gynybos pajėgos.

Tiksliai nežinoma, ką pristatė Afrikos politikai. Tačiau birželio 15 dieną agentūra „Reuters“ pranešė turinti galimybę susipažinti su dokumentu.

Pamatiniame dokumente, kuris dar nepaskelbtas, jau yra sąrašas priemonių, kurias Afrikos lyderiai nori pasiūlyti kariniame konflikte dalyvaujančių šalių vadovams. Tarp siūlomų svarstyti dalykų – siūlymas išgabenti iš Baltarusijos taktinius branduolinius ginklus, Rusijos karių išvedimas iš tam tikrų okupuotų teritorijų, Putino TBT arešto orderio sustabdymas, sankcijų Rusijos Federacijai švelninimas. Atskiras punktas – grūdų sutarties pratęsimas ir leidimas Rusijos Federacijai eksportuoti mineralines trąšas.

 

„Aukščiau paminėtomis priemonėmis turėtų būti siekiama prisidėti prie palankios aplinkos kūrimo paliauboms, kurios leistų šalims sustiprinti pasitikėjimą ir svarstyti klausimus, susijusius su jų taikos atkūrimo strategijų rengimu“, – teigiama dokumente.

Pažymėtina, kad apie delegacijos vizitą Ukrainoje ir Rusijos Federacijoje pirmą kartą buvo pranešta 2023 metų gegužės pradžioje. Tada Pietų Afrikos prezidentas Cyril Ramaphosa per susitikimą su Singapūro ministru pirmininku Lee Hsien Loong paskelbė atitinkamą pareiškimą. Vėliau Kinijos Liaudies Respublikos lyderis Xi Jinpingas entuziastingai palaikė šią iniciatyvą ir siūlomą planą.

Ko tikėtis iš Afrikos delegacijos vizito

Anot Afrikos studijų centro vadovo Jurijaus Olinyko, šį vizitą visų pirma reikėtų vertinti kaip Pietų Afrikos prezidento Cyrilo Ramaphosos iniciatyvą, kuriai pavyko suburti kitų Afrikos šalių vadovus. Jis reikalingas karinio konflikto įšaldymui bet kokia kaina. Taip pat dėl ​​Kinijos taikos plano skatinimo, nes Pietų Afrika ir Kinija yra partnerės.

 

„Sakyčiau, šis vizitas labiau atitinka Pietų Afrikos, pretenduojančios į lyderystę regione, interesus, nes bus galima kelti grūdų temą. Afrikos regione situacija su tuo yra problemiška. Pietų Afrikos valdančioji partija, palaikanti ilgalaikes partnerystes su Rusijos Federacija ir Kinija, šiemet net surengė bendras karinio jūrų laivyno pratybas, o vėliau pasigirdo informacija apie ginklų tiekimą iš Pietų Afrikos Rusijos armijai. Tai yra blogas signalas Ramaphosai, nes kyla grėsmė gauti Vakarų sankcijas, su kuriomis šalis taip pat prekiauja“, – sakė Olinyko.

Taikomųjų politikos tyrimų centro „Penta“ valdybos pirmininko Volodymyro Fesenko teigimu, Afrikos politikai atvyko ginti savo interesų. Sprendžiant iš to, kas šiuo metu žinoma apie jų taikos plano viziją, juo siekiama būtent įšaldyti konfliktą.

 

„Minimalus Afrikos delegacijos uždavinys – padaryti nuolaidas dėl Rusijos Federacijos sąlygų, tai yra leidimas prekiauti rusiškomis trąšomis ir patekti į tarptautinę bankų sistemą. Tai yra tam tikras situacijos zondavimas, sukeliantis derybų siautulį. Nei Ukraina, nei Rusija nėra pasirengusios tokioms deryboms, sąlygos joms atsiras tikriausiai metų pabaigoje, pasibaigus Ukrainos kontrpuolimui ir pasiekus rezultatų“, –sako jis .

Ekspertas pažymi, kad Ukrainos pusė negalėjo atsisakyti, todėl diplomatiškai priims ir išklausys pasiūlymus, tačiau niekas nekurs taikos derybų pagal šiuos pasiūlymus.

Savo ruožtu Olinyko pažymi, kad toks vizitas inicijuoja diskusiją apie karą Ukrainoje platesnėse diskusijų platformose.

„Ukrainai pliusas yra tai, kad apie mus pradės kalbėti Globalių Pietų šalys. Atsiras galimybė perteikti savo poziciją per Rusijos propagandos dominavimą, kuri žemyne ​​užima labai stiprias pozicijas“, – aiškina ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(42)
(-24)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()