„Tai kerštas Rusijai.“ Skelbiama apie didžiulę armadą Izraelio „Merkava“ tankų  ()

Izraelio pagrindinis kovos tankas „Merkava“ yra galinga jėga. Šie tankai tarnauja nuo 1979 metų, bet ne kartą buvo atnaujinti ir yra modernūs. Nuotraukoje matote „Merkava IV“ tanką. Izraelio Gynybos Pajėgos yra pagrindinis „Merkava“ naudotojas, bet ateityje tai gali keistis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-21 „Tai kerštas Rusijai.“ Skelbiama apie didžiulę armadą Izraelio „Merkava“ tankų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad Izraelis derasi dėl „Merkava“ tankų pardavimo Lenkijai ir Ukrainai. Izraelis, atrodo, taip nori atkeršyti Rusijai už bendradarbiavimą su Iranu, bet kartu tai yra nebloga galimybė išplėsti savo gynybos pramonę. Kuo daugiau tankų pagaminama, tuo jie gali būti pigesni, nes atsiperka jų vystymo kaštai. Šiuo metu „Merkava“ tankai nėra eksportuojami, bet buvo pasiūlyti Singapūrui. Jie visiškai atitinka modernius vakarietiškus standartus.

Pavyzdžiui, „Merkava“ turi 120 mm lygiavamzdį pabūklą ir gali naudoti standartinę NATO tankų amuniciją. Kompozitiniai „Merkava“ šarvai taip pat yra ypatingai atsparūs, o 65 tonų svoris negąsdina įprastų NATO logistikos priemonių. Tiesa, „Merkava“ turi ir unikalių savybių - šio tanko variklis yra priekyje, o tai yra labai neįprasta.

Karo ekspertas Andrejus Kramarovas pabrėžė, kad kuo modernesnius tankus Ukraina gaus, tuo geriau. Be to, net pirmosios ir antrosios kartos „Merkava“ pasirodė labai efektyviai susidūrę su sovietine technika. 

Lenkijai ir Ukrainai jau dabar galėtų būti pasiūlyta apie 200 senesnių „Merkava II“ ir „Merkava III“ iš sandėlio. „Kol kas skeptiškai žiūriu, kad Izraelis taip greitai žengtų nuo riboto dalyvavimo teikiant pagalbą Ukrainai iki mūsų aprūpinimo puolamaisiais ginklais – tankais“, – teigė karo ekspertas. Jis teigia, kad abejoja, jog „Merkava“ galėtų greitai pasiekti Ukrainą.

 

Be to, Ukrainai tai būtų dar viena papildoma logistikos, tankų įgulų paruošimo ir apmokymų užduotis - Ukraina ir taip jau naudoja kelias skirtingas „Leopard“ versijas, „Challenger 2“ (kuriems reikia unikalios amunicijos), „Abrams“ jau pakeliui, o kur dar vietinės gamybos ir sovietiniai tankai.

Ar „Merkava“ tiktų Lenkijai? Galbūt, bet Lenkija turi užsakiusi 1000 Pietų Korėjos „K2 Black Panther“ (820 jų bus pagaminti vietoje) ir kelis šimtus „M1 Abrams“, o ir turimi „Leopard 2“ yra atnaujinami.

(25)
(1)
(24)

Komentarai ()