Smūgis Ukrainai. Skelbiama, ką sumanė Scholzas  ()

Naikintuvų tiekimo reikalus stabdo ne tik Vokietija, bet ir kitos šalys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skandalas Vokietijoje kilo po to, kai spauda sužinojo apie vyriausybės ketinimus parduoti Saudo Arabijai naikintuvus „Eurofighter“, kurių tiekimo Ukraina prašė jau seniai. Apie tai rašo vokiečių leidinys „Bild“.

Santykiai tarp Ukrainos ir jos Vakarų partnerių šąla. Priežastis ta, kad jokia Vakarų šalis nenori tiekti karinių lėktuvų, nors Kyjivui jų labai reikia“, – rašo „Bild“.

Žurnalistai pažymėjo, kad kol kas tik Danija ir JK pažadėjo Ukrainai pradėti ruošti pilotus naikintuvais F-16. Pačių orlaivių pristatymas vis dar yra didelis klausimas.

Ypač nepalankioje šviesoje pasirodė Vokietija, turinti 138 „Eurofighter“. Berlynas atsisako pradėti net vieną Ukrainos pilotų mokymo programą, jau nekalbant apie galimus būsimus pačių orlaivių pristatymus. Vietoj to, Olafo Scholzo biuras „daro spaudimą“ organizuoti 48 „Eurofighter“ naikintuvų eksportą į Saudo Arabiją.

„Manau, kad tai iš esmės neteisinga. Negalime atsisakyti apginkluoti Ukrainą ir tuo pačiu tiekti moderniausius ginklus diktatūroms ir autokratijoms“, – pareiškė Žaliųjų partijos lyderis ir Europos komiteto pirmininkas Antonas Hofreiteris.

 

„Bild“ pažymi, kad naikintuvų tiekimo reikalus stabdo ne tik Vokietija, bet ir kitos šalys. Vokiečių žurnalistai domisi, ar Vakarai tikrai nori, kad Ukraina laimėtų šį karą?

Karo ekspertas Carlo Masala savo komentare leidiniui užsiminė, kad Vakarų lyderiai vis dar bijo „eskalacijos“ ir baiminasi, kad Ukrainos pilotai skris į Rusijos oro erdvę, kad numuštų ten esančius Rusijos lėktuvus, kurie paleidžia raketas į Ukrainą iš gilios Rusijos teritorijos.

 

Ukrainos ekspertas Sergej Sumlenny interviu „Bild“ pažymėjo, kad ukrainiečiai negali suprasti, kodėl Vakarai ir toliau tiekia ginklus visiems įmanomiems pasaulio regionams, bet ne Ukrainai, kur jų skubiai reikia.

Nei viena NATO šalis nedrįstų pradėti didelio puolimo be viršenybės ore – būtent tai dabar ketina padaryti ukrainiečiai. Saudo Arabija turi šimtus modernių vakarietiškų naikintuvų. Nesunku būtų sulaukti kito pristatymo į Rijadą, o dabar nusiųsti į šalį, kuriai šių orlaivių reikia labiausiai“, – sakė Sumlenny.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(86)
(-13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: