Rusija kai ką padarė. JDAM bombos nebepataiko į taikinį  ()

Vakarų ekspertai pastebi, kad rusai tobulina radijo trukdymo įgūdžius. Tai neigiamai veikia JDAM tikslumą, nepaisant to, kad ginklas buvo ne kartą atnaujintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto (RUSI) ekspertai savo ataskaitoje teigė, kad Rusijos elektroninio karo sistemos sumažina JDAM valdomos amunicijos panaudojimo efektyvumą Ukrainoje, nepaisant to, kad ginklas buvo ne kartą atnaujintas siekiant apsaugoti nuo trukdžių. Tai liepos 5 d. pranešė „Defense Mirror“ stebėtojai.

Ekspertai pažymi, kad Rusijos kariuomenė patobulino įgūdžius radijo trukdžių srityje, kad sumažintų šios amunicijos tikslumą. Tuo pačiu metu elektroninės kovos sistemos negali visiškai išjungti JDAM, tačiau jos kelia pavojų pagrindiniam šio tipo ginklo pranašumui – smūgio tikslumui.

„Dokumentuose išreiškiamas JAV susirūpinimas, kad dėl Rusijos kišimosi kai kurie JDAM-ER šaudmenys nepataiko į taikinį“, – sakoma RUSI pranešime.

Instituto ekspertas Thomas Whittingtonas pažymėjo, kad problema iš tikrųjų kyla dėl Rusijos kariuomenės naudojamo trukdymo signalo galios. Anot jo, rusai dislokavo vieną didelę elektroninio karo sistemą 10 km nuo fronto. Tokia plati aprėptis sukuria rimtų kliūčių naudoti dronus ir „išmaniąją“ amuniciją.

 

Trikdžiai taip pat gali turėti įtakos JAV tiekiamų HIMARS sistemų veikimui. T. Whittingtonas paaiškino, kad Rusijos kariai naudoja sunkvežimyje montuojamą „R-330Zh Zhitel“ trukdymo sistemą gauti GPS ir palydovų signalus, kurių dažnis svyruoja nuo 100 MHz iki 2 GHz. Sistema gali perduoti 10 kW galios trukdžių signalus, o jų diapazonas siekia 30 km.

„Amerikietiškų GPS palydovų, naudojančių JDAM rinkinius, signalai perduodami bangų juostose nuo 1,164 GHz iki 1,575 GHz“, – sakė jis, nurodydamas, kad jie patenka į trukdymo diapazoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(34)
(-26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: