Beveik neįmanoma numušti. Rusų naudojama primityvi, bet efektyvi sistema kelia rimtą pavojų Ukrainai  ()

2023 metų pradžioje Rusijoje atsirado aviacijos bombų sparnų rinkiniai, paverčiantys bombas valdomomis. Žurnalistai išsiaiškino, kas yra žinoma apie UMPK modulius ir kaip jie kelia grėsmę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologiškai UMPK (Унифицированный Модуль Планирования и Коррекции) negalima lyginti su amerikietišku JDAM, rašo „The Warzone“. Tačiau Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgos aktyviai naudoja naudoja sumontuojamus bombų sparnus ir tai yra nemenka problema Ukrainai.

Informacija apie UMPK panaudojimą pasirodė 2023 metų sausio 4 dieną, o jau balandžio 4-ąją Ukrainos karinių oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ihnatas sakė, kad okupantai per dieną paleidžia iki 20 sklendžiančių bombų. Jas mėto naikintuvai-bombonešiai „Su-34“ ir naikintuvai „Su-35“. Bombų su UMPK beveik neįmanoma numušti.

UMPK leidžia gana pigiai paprastas bombas paversti valdomomis. Rusija pirmą kartą parodė UMPK projektą dar 2002 m., tuomet teigta, kad rinkinys yra skirtas aviacinei bombai FAB-500. Vėliau žinių apie šį modulį nebuvo, bet pradėjusi karą prieš Ukrainą Rusija ėmėsi gaminti sparnus savo bomboms.

Amerikietiški JDAM moduliai yra montuojami labai lengvai, nes pačios bombos turi lengvai nuimamas dalis. Kita vertus, ir UMPK komplektą galima sumontuoti ne gamykloje, o prieš pat skrydį. UMPK nėra toks išbaigtas prietaisas ir panašu, kad moduliai gaminami rankomis, bet tiesa yra ta, kad sistema veikia.  UMPK leidžia rusų lėktuvams bombarduoti Ukrainos objektus prie jų nepriartėjant.

 

Beje, įdomu, kad UMPK nėra saugi jos naudotojams. Ekspertai teigia, kad bomba aktyvuojama vos atsiskyrusi nuo lėktuvo, nepriklausomai nuo to, ar tas atsiskyrimas buvo tyčinis. Rusai jau buvo pametę porą bombų Belgorode - tai galėjo baigtis daug liūdniau.

UMPK tikriausiai leiždia bombai nusklęsti apie 70 km, bet kaip ir JDAM atveju viskas priklauso nuo lėktuvo skrydžio aukščio paleidimo momentu. UMPK bombų praktiškai neįmanoma numušti, nes jos krenta gana aštria trajektorija. Balistines raketas sunku numušti dėl tos pačios priežasties.

(2)
(7)
(-5)

Komentarai ()