Ukrainos nebedomina grūdų sandėris. Skelbiamas grandiozinis tikslas  (1)

Rusijos pasitraukimas iš Juodosios jūros susitarimo tapo didele naujiena Ukrainos ekonomikai. Nors šis susitarimas realiai neveikė pastaruosius tris mėnesius, jo įtaka regioninei prekybai ir logistikai ateityje bus svarbus veiksnys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Metinvest Holding“ projektų vadovas Oleksandras Vodovizas pabrėžė, kad Rusija jau seniai nusprendė trauktis iš grūdų iniciatyvos ir galiausiai uždarė grūdų koridorių. Dabar šis sprendimas tiesiog įformintas. Jis pažymėjo, kad susitarimą dėl grūdų jis asmeniškai laiko savotišku „piratavimo įteisinimu“ Juodojoje jūroje.

„Grūdų susitarimas įteisino Rusijos teisę palikti tik tuos laivus, kurių ji nori ir tik tam tikra tvarka. Ir su patvirtinimu, kokio ji nori. Pasirodo, visi Rusijos laivai plaukia su viskuo, o mūsų laivai – ne. Mums šio klausimo kaina, jei visi laivai plaukia, yra kažkur apie 20 milijardų dolerių per metus, jiems – nuo 80 iki 100 milijardų. Visas Rusijos Federacijos Azovo-Juodosios jūros baseinas, visos prekės, kurios eina per Bosforą – jiems tai yra 100 milijardų dolerių klausimas. Šį klausimą mes kažkaip šiek tiek pamiršome,“ – sakė Vodovizas.

Jis pabrėžė, kad būtina grįžti prie visiško Ukrainos jūrų uostų funkcionavimo, kaip buvo prieš Rusijos invaziją. „Ir tokias sąlygas reikia iškelti rusams. Žiūrėk, mus domina ne tik grūdai, norime, kad išeitų visi produktai. Kodėl visi jūsų produktai iškeliauja, o mes turime tik grūdus? Pavyzdžiui, paimkime praėjusių metų JAV pagalbą. Tiesioginė parama biudžetui – 7,2 milijardai dolerių, TVF pagalba – 3,5 milijardai dolerių. Mokesčių pajamos vien iš uostų po visiško atblokavimo – apie 5 milijardus dolerių,“ – sakė Vodovizas.

 

Jis patikslino, kad grūdai sudaro tik 40% to, ką Ukraina eksportuoja jūra. Dar 40% yra metalas, 20% – visa kita.

Vodovizas pažymėjo, kad net ir po visų sankcijų rusiškas metalas Europoje gerai parduodamas. Tuo tarpu Ukrainos nebuvo eksportuojamas net ir galiojant grūdų susitarimui.

„Yra 11 sankcijų paketų. Juose metalas buvo iš dalies uždraustas, bet pagrindinės Rusijos tiekiamos produkcijos rūšys nebuvo uždraustos. Atsiranda paradoksas: mes negalime eksportuoti savo produkcijos geležinkeliu, mus pakeičia rusai. Ką daro europiečiai? Perka savo malonumui“, – pabrėžė Vodovizas.

 

Jis teigė, kad derybos vienu metu buvo orientuotos būtent į grūdus, nes jose dalyvavo JT.

„Su visa pagarba JT, jie negalvoja apie Ukrainos ekonominius interesus, jiems rūpi, kas bus Europoje ir kas bus pasaulyje. Ir kas tada bus? Tada alkani pabėgėliai, kurie vyks į Europą ir Ameriką. Jiems to nereikia, todėl ir buvo nuspręsta vien tik apie grūdus. Tačiau Ukrainai, manau, tai neteisingas sprendimas. Ukrainai geras sprendimas būtų visiškas uostų atidarymas visos produkcijos eksportui“, – pabrėžė Vodovizas.

Jis pritarė Gynybos ministerijos sprendimui visus į Rusijos kontroliuojamus uostus plaukiančius laivus laikyti kariniais taikiniais. Ukraina turi parodyti jėgą Juodojoje jūroje, kad būsimose derybose užimtų palankesnę poziciją.

(234)
(10)
(224)

Komentarai (1)