Gali smogti X-50. Rusija skelbia sukūrusi „Storm Shadow“ analogą, kurio neįveiks niekas  ()

Ukrainos ekspertai pažymėjo, kad anksčiau X-50 projektas Rusijoje buvo laikomas nepraktišku. Tačiau dabar Rusijos šaltiniai teigia, kad tokio tipo raketos gali tapti kone pagrindiniu atsakymu į Vakarų „Storm Shadow“ arba SCALP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio pradžioje Rusijos žiniasklaida pradėjo skleisti informaciją, kad Rusijos oro pajėgos neva pradėjo smogti Ukrainai naujausiomis X-50 raketomis oras-žemė.

Bet rugpjūčio 9 dieną Rusijos leidinys „Military Review“ paskelbė medžiagą apie šias raketas, kurioje teigiama, kad nei Rusijos, nei Ukrainos oficialūs šaltiniai nepatvirtino šių ginklų panaudojimo Rusijos oro pajėgų priešraketinės gynybos sistemoje.

Bulgarijos karo ekspertai paaiškino, kokia patikima gali būti informacija apie X-50 kovinį panaudojimą Ukrainoje ir šių raketų kovinę parengtį.

Straipsnyje teigiama, kad nepaisant daugybės galingų sparnuotųjų raketų, Rusijos arsenalas turi savo apribojimų, ypač vykstančio karo Ukrainoje kontekste. Atsižvelgiant į Ukrainos oro gynybos įrangos galimybes, tokios sunkiosios raketos, kaip X-101 ir X-55, negali būti naudojamos labai efektyviai, kad galėtų apeiti Ukrainos oro gynybą. Vis dar yra P-800 „Onyx“ ir 9K720 „Iskander“ raketos, tačiau jos kainuoja astronominę kainą, o tai riboja jų naudojimą.

Be to, norint paleisti X-101 ir X-55 reikia didelių Tu-22M3, Tu-95MS ar Tu-160 bombonešių. Šių lėktuvų variklių šiluminius ženklus Amerikos SBIRS palydovai gali aptikti iškart po pakilimo, o tai Ukrainos oro gynybą įspėja prieš 1-2 valandas, pažymi ekspertai.

Todėl naujausia Rusijos plėtra – raketa X-50 – skirta šioms problemoms išspręsti.

X-50 kovinė parengtis

Dar šių metų balandį Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Rusija „planuoja pradėti serijinę strateginių iš oro paleidžiamų X-50 tipo sparnuotųjų raketų gamybą, kuri leis Kremliui sustiprinti raketų atakas Ukrainos teritorijoje. Apie šias raketas kalbėjo ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų pranešėjas Jurijus IHnatas, kuris teigė, kad X-50 projektas nėra kažkas naujo, o anksčiau Rusijoje jis buvo laikomas nepraktišku, nes yra pažangesnė raketa X-101.

 

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Pagrindinio operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas Oleksijus Gromovas vis dėlto nušvietė Rusijos ketinimus ir pareiškė, kad Rusijos Federacija planuoja iki šių metų rudens pradėti serijinę sparnuotųjų raketų X-50 gamybą. Jis taip pat perspėjo, kad ateityje gali būti sukurtos šių raketų atsargos, kurios vėliau bus nukreiptos prieš Ukrainos taikinius.

X-50 charakteristikos

Jei tikėtume Rusijos šaltiniais, X-50 (arba X-SD) yra savotiškas atsakymas į vakarietiškas raketas „Storm Shadow“ arba SCALP, kurias jau sėkmingai naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

 

X-50 raketa yra apie 6 metrų ilgio ir apie 1600 kg masės. Joje sumontuotas „Izdelie“ turboventiliatorinis variklis, kurio dėka skrydžio nuotolis siekia 1500 km, o maksimalus greitis – 950 km/val.

X-50 turi išlygintą skerspjūvį ir briaunotas šonines sieneles. Ši forma atitinka du reikalavimus: žemą radaro matomumą ir efektyvų sunkaus bombonešio kovinio skyriaus tūrio panaudojimą montuojant raketą ant rotacinio paleidimo įrenginio.

Kūrėjai teigia, kad raketa turi sudėtinį lėktuvo korpusą, mažinantį radaro matomumą, o navigacijai ir taikinių atpažinimui naudojama Otblesko elektrooptinė skaitmeninė koreliacijos sistema, panaši į amerikietišką DSMAC.

Nepaisant to, kad X-50 yra apie 1,5 m trumpesnė ir apie 800 kg lengvesnė už X-101, abi raketos turi 400-450 kg sveriančią kovinę galvutę. Tačiau dėl mažesnio dydžio X-50 degalų tiekimas yra mažesnis, todėl skrydžio nuotolis yra mažesnis. Jei numatomas X-101 nuotolis yra 5500 km, tai X-55 yra tik 1500 km.

 

Visi šie rodikliai turėtų padėti apeiti Vakarų NASAMS, IRIS-T ir „Patriot“ sistemas, dėl kurių ji pranoksta jau su Rusijos armijoje eksploatuojamus pavyzdžius.

Atskirai publikacijos autoriai atkreipė dėmesį į skrydžio diapazoną, kuris dabartinėmis Ukrainos karo sąlygomis gali būti ne trūkumas, o privalumas. Faktas yra tas, kad mažesnis dydis padidina jos slaptumą, o sumažinta masė padidins Tu-22M3 greitį, o tai savo ruožtu sumažins oro gynybos sistemų reakcijos į raketos artėjimą laiką.

Informacijos apie šį ginklą nėra tiek daug, kad būtų galima daryti konkrečias išvadas, tačiau galima daryti prielaidą, kad X-50 yra miniatiūrinė X-101, kuri gali sukelti daug rūpesčių Ukrainos priešraketinės gynybos sistemoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(14)
(-10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()