Uždelsto veikimo bomba. „Wagner“ kelia milžinišką pavojų. Rusai paniškai bijo, to kas laukia  ()

Pastaruoju metu Rusijos Federacijoje labai padaugėjo kreipimųsi į moterų teisių gynėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidoje pasklido žinia, kad Rusija ieško vagneriečio, kuris, grįžęs iš Ukrainso karo fronto, sumušė ir išprievartavo merginą. Dabar jo ieško policija.

Ši istorija yra tik viena iš nedaugelio, kurių vis daugėja Rusijos Federacijoje. Nusikaltėliai, patekę į kalėjimą už išžaginimą ir žmogžudystę, užverbuoti „Wagner“ ir Ukrainoje kovoję dėl ankstyvo paleidimo, pradeda grįžti namo, o tai gąsdina daugybę rusų moterų. Šalyje didėja susirūpinimas, kad nuteistųjų grįžimas į visuomenę po atliktos tarnybos Ukrainoje sukels „žudynių, prievartavimų ir smurto šeimoje bangą“, rašo „The Guardian“.

Kaip pavyzdį leidinys pateikia istoriją apie Verą Pechtelevą, kurią 2020 metais žiauriai nužudė buvęs jos vaikinas Vladislavas Kaniusas. Pranešama, kad jis merginą kelias valandas kankino, kol ji mirė. Kaimynai išgirdo žvėriškus riksmus, iškvietė policiją, tačiau jie į skambutį nekreipė dėmesio. Dėl to ji mirė nuo patirtų sužalojimų, kurių buvo suskaičiuota net 111.

2022 metais teismas Kaniusui už žmogžudystę skyrė 17 metų nelaisvės. Koks buvo aukos artimųjų šokas, kai nežinomi asmenys Veros mamai atsiuntė dvi nuotraukas iš anoniminės „WhatsApp“ paskyros. Jie parodė vyrą su karine uniforma ir paskelbta žinute: „Kaniusas laisvas, kariauja Ukrainoje“.

Kaniusas yra vienas iš dešimčių tūkstančių Rusijos nuteistųjų, anksčiau laiko paleistų dalyvauti mūšiuose Ukrainoje, kovojusių „Wagner“ gretose. Samdinių savininkas Jevgenijus Prigožinas asmeniškai nuvyko į koloniją verbuoti kalinių. Jis pažadėjo, kad po pusės metų tarnybos jie galės grįžti namo neatlikę likusios bausmės trukmės.

Kai Pechtelevai kreipėsi į kalėjimo vadovus su oficialiu prašymu ieškoti Kaniuso, jiems buvo pranešta, kad jis buvo perkeltas į su Ukraina besiribojančios Rostovo srities įkalinimo įstaigą ir dingo. Aktyvistai teigia, kad tai yra tipiška kalinio, užverbuoto dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje, dingstis. Kitų pagrįstų priežasčių perkelti į Rostovą nėra.

 

„Niekas negali mums pasakyti, kaip jis buvo paleistas, niekas mums nepateikė jokių atsakymų ar paaiškinimų“, – sakė Pechtelevas.

Lėtai veikianti mina

Prigožino karinis maištas birželio 23–24 dienomis parodė, kad saugumo pajėgos ir policija jiems neužkirs kelio. Tai reiškia, kad paprasti žmonės neturi tikėtis apsaugos nuo savivalės tų, kurie žudė žmones tiek namuose, tiek Ukrainoje.

„Tikėtina, kad Putino eksperimentas su Prigožinu artimiausiais metais turės reikšmingą socialinį poveikį Rusijai“, – pastebi britų žurnalistai.

Tokios prielaidos kyla dėl to, kad tarp demobilizuotų vagneriečių, buvusių nuteistųjų, yra daug kalėjusių už išžaginimą ir kitus nusikaltimus prieš moteris. Nuviliančias perspektyvas dar labiau pagilina tai, kad Rusijos Federacijoje smurtas šeimoje ar grasinimai smurtu prieš moteris nėra vertinami rimtai ir yra gana kasdienis reiškinys. Dabar net ir tais atvejais, kai nusikaltėliams buvo skirta laisvės atėmimo bausmė, aukos ir jų šeimos gyvena bijodami, kad jie namo grįš daug greičiau nei tikėtasi.

 

Viačeslavas Samoilovas iš nedidelio miestelio Rusijos šiaurėje 2021-ųjų kovą nužudė 33 metų Olgą Šliaminą, vėliau sukapojo ir paslėpė jos kūną. 2022-ųjų balandį jis buvo įkalintas devyneriems metams ir septyniems mėnesiams, bet dabar, matyt, yra laisvėje po tris mėnesius trukusių kovų Ukrainoje.

Samoilovo motina žurnalistams Rusijos Archangelsko srityje sakė, kad jos sūnus kariavo ir buvo sužeistas Ukrainoje, o dabar jam atleista. Moteris teigia, kad tarnystės Ukrainoje dėka jis „apsivalė prieš Dievą“.

 

Vadymas Techovas, 2019 metais Vladikaukaze, pietų Rusijoje, nužudęs 22 metų Reginą Hagijevą, turėjo kalėti iki 2035 metų, tačiau po kautynių Ukrainoje buvo paleistas ir grąžintas į Vladikaukazą.

Taip pat yra už išžaginimą ar smurtą įkalintų asmenų, kurių aukos vis dar gyvos ir dabar jiems vėl gresia pavojus.

Pasak Rusijos moterų teisių aktyvistės Alos Popovos, jos jau sulaukia nemažai žinučių iš žmonių, išsigandusių vakarykščių nusikaltėlių sugrįžimo.

„Jie žino, kad jei juos kankinę vyrai grįš iš šio karo ir vėl pradės juos mušti ar net žudyti, policija nieko nepadarys, nes dabar šie vyrai laikomi didvyriais, o ne prievartautojais ar žudikais. Dabar jie nustatys taisykles. Jie visi labai traumuoti, niekas su jais nedirba, kad juos socializuotų, ir aš manau, kad kils žmogžudysčių, prievartavimų ir smurto šeimoje banga“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()