Ne Putinui. Kam iš tikrųjų naudinga Prigožino mirtis  ()

Analitikai neatmeta, kad ši idėja Rusijoje propaguojama siekiant apsaugoti Kremliaus vadovą nuo „Wagner“ savininko nužudymo ir galimo karinės kompanijos išformavimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-28 Ne Putinui. Kam iš tikrųjų naudinga Prigožino mirtis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wagner“ grupuotės lyderio Jevgenijaus Prigožino likvidavimu galėtų būti labiau suinteresuota Rusijos Federacijos gynybos ministerija, o ne Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas. Gynybos ministerija galėjo būti pirmoji organizacija, kuri perėmė „Wagner“ palaikų kontrolę. Tokią nuomonę rugpjūčio 27 dienos pranešime išsakė Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

ISW pažymi, kad buvęs BBC Rusijos tarnybos žurnalistas Andrejus Zacharovas, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad Putinas leido Prigožinui po maišto birželį tęsti „Wagner“ operacijas Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, tačiau nurodė jam nesikišti į Ukrainos ar Rusijos reikalus.

Kartu žurnalistas tvirtina, kad Rusijos gynybos ministerija, priešingai, suaktyvino pastangas „sutramdyti“ „Wagner“ grupuotę Sirijoje ir Afrikoje, o Prigožinas kartu su grupuotės vadovybe prieš mirtį išskrido į Maskvą pabandyti išspręsti šią problemą. Zacharovas pabrėžė, kad „Prigožino imperijos“, apimančios karinius kontraktus ir naftos, dujų bei aukso gavybos sutartis, likimas Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje yra neaiškus.

 

Su Kremliumi siejamo karinio tinklaraštininko teigimu, siekiant išvengti įtampos ir „Wagner“ užsienio turto praradimo, juos turėtų perimti trečioji šalis, galbūt kita Rusijos jėgos struktūra, o ne Rusijos gynybos ministerija.

„Rusijos šaltinis taip pat teigia, kad Rusijos Federacijos gynybos ministerija galėjo suskubti išformuoti „Wagner“, nes Kremlius dar nepriėmė sprendimo dėl jo likimo, o gynybos ministerija norėjo būti pirmoji organizacija, perimti „Wagner“ likučių kontrolę“, - rašoma ISW ataskaitoje.

 

Instituto analitikai teigė negalintys savarankiškai patvirtinti šių pranešimų autentiškumo, tačiau jei jie yra teisingi, tai gali reikšti, kad Putinas nevaldė „Wagner“ išformavimo proceso, o perdavė šią atsakomybę Rusijos Federacijos gynybos ministerijai.

Tuo pat metu ISW mano, kad šių žinučių atsiradimas Rusijos tinklaraščių ir opozicijos bendruomenėse taip pat gali rodyti bandymą atskirti Rusijos Federacijos prezidentą nuo Prigožino nužudymo ir galimo „Wagner“ išformavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()