Naujas pavojus astronautams. Kuo pavojingas pats nesvarumas  ()

Netrukus prasidės nauja kosmoso tyrinėjimo era, nes netolimoje ateityje pirmieji astronautai sugrįš į Mėnulį, o po to bus vykdomos pilotuojamos misijos į Marsą. Todėl mokslininkai ir toliau tiria, kaip kosmoso aplinka gali paveikti astronautų sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime, paskelbtame žurnale „Science Advances“, mokslininkai nagrinėjo, kaip nesvarumo būsena gali paveikti T ląsteles. Tai baltųjų kraujo kūnelių, vadinamų limfocitais, rūšis, kuri atlieka svarbų vaidmenį kovojant su ligomis. Mokslininkai mano, kad astronautų imuninę sistemą gali paveikti mikrogravitacijos poveikis, rašo „Space“.

Naujasis tyrimas buvo atliktas ne kosmose, o Žemėje, jame dalyvavo 8 sveiki žmonės. Eksperimentui mokslininkai sukūrė vandens lovą, kuri priverčia kūną manyti, kad jis yra nesvarumo būsenoje. Tris savaites trukusio tyrimo metu mokslininkai skirtingais laiko tarpais atliko dalyvių kraujo tyrimus. Taip pat panaši analizė buvo atlikta praėjus savaitei po eksperimento pabaigos.

Didžiausi pokyčiai ląstelėse įvyko praėjus 2 savaitėms nuo eksperimento pradžios.

Kaip parodė tyrimas, ląstelės pasikeitė taip, kad jos atrodė, tarsi niekada anksčiau nebūtų susidūrusios su virusais ir infekcijomis. Toks ląstelių elgesys gali turėti labai neigiamų pasekmių žmogaus imuninei sistemai. Tai reiškia, kad ląstelės tapo mažiau pajėgios kovoti su ligomis.

 

Po 21 dienos ląstelės prisitaikė prie nesvarumo ir grįžo į beveik visiškai pradinę būseną. Tačiau kai kuriems dalyviams, praėjus savaitei po tyrimo pabaigos, vėl buvo nustatyti tie patys nesvarumo sukelti pokyčiai.

Pasak mokslininkų, dėl T ląstelių pokyčių astronautų imuninė sistema tampa mažiau pajėgi kovoti su ligomis ir šie pokyčiai gali išlikti net ir grįžus į Žemę.

Mokslininkai mano, kad laukiant ilgų kosminių misijų būtina išsiaiškinti, kaip neutralizuoti neigiamus astronautų imuninės sistemos pokyčius. Todėl tokie tyrimai bus tęsiami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()