Kur ginklai?! Ukrainoje skandalas, ką padarė kariuomenė  ()

Jau atstatydintas Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas priminė, kad prasidėjus Rusijos invazijai gyventojams buvo masiškai išduodami ginklai. Tai padėjo atbaidyti rusus nuo miestų atakų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reznikovas  pabrėžė, kad vien Kyjive teritorinei gynybai buvo išduota 21 000 automatinių šautuvų, tačiau dabar teisėsaugininkai pradėjo domėtis, kuo remiantis visa tai įvyko. Jokie įstatymai tokio masinio ginklų išdavimo neleidžia, nes paskui tuos ginklus sunku susigrąžinti.

Reznikovas pabrėžė, kad jeigu ministerija būtų „sekusi visus dokumentus ir procedūras“, masinis ginklų išdavimas teritorinei gynybai, siekiant apsaugoti Ukrainos sostinę nuo priešo, būtų buvęs neįmanomas.  Reznikovas netgi piktinasi, kad šis klausimas tiriamas, nes tai tikrai padėjo išlaikyti Kyjivą.

Reznikovas taip pat pažymėjo, kad sprendimą išduoti ginklus priėmę ir tokią atsakomybę prisiėmę žmonės „tuomet buvo didvyriai, o dabar jiems jau kyla klausimų“. Jis taip pat užsiminė, kad tokių atvejų bus ir ateityje, jei tik to reikės siekiant išsaugoti Ukrainos miestus.

„Pavyzdžiui, paklauskite Vitalijaus Kimo. Jis aiškiai pasakys: jei man nebūtų atvežę kulkosvaidžių iš Kyjivo ir aš nebūčiau jų išdalijęs, tada būtume nelaikę Mykolajivo. Jei nebūtume išlaikę Mykolajivo, jie būtų pasiekę Odesą - ir miestas, ir Juodoji jūra jau būtų užblokuota“, – sakė Reznikovas.

Priemonės gynybai turi būti išduodamos. Bet dabar Ukrainos teisėsaugą šiurpina faktai apie tai, kaip ginklai išduoti. Jie buvo vežami į kitus miestus, žmonės jais dalinosi, ne visi buvo apskaityti.

 

Rugsėjo 3 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido Reznikovą iš gynybos ministro pareigų. Zelenskis pareiškė atleidęs Reznikovą, nes „ministerijai reikia naujų požiūrių ir kitokių sąveikos formatų tiek su kariuomene, tiek su  visuomene“. Tačiau jo atleidimas per platesnę antikorupcinę kampaniją šalyje sukėlė abejonių dėl oficialios priežasties tikrumo. Ar Reznikovas buvo atstatydintas dėl korupcijos, ar dėl „Kalašnikovų“ gyventojų rankose, ar dėl kitų priežasčių, kol kas neaišku.

(21)
(9)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: