„Elitas suskilo į 3 grupes. Artėja didelis susirėmimas“  ()

Rusijos valdančiajame elite didėja prieštaravimai, kurie prives prie Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino nuvertimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdantysis elitas šiuo metu yra suskilęs į tris tradicines „partijas“. Jų susirėmimas neišvengiamas ir, tikėtina, baigsis diktatoriaus Vladimiro Putino nuvertimu.

Tokią nuomonę savo tinklaraštyje išsakė žinomas Rusijos sociologas ir opozicionierius Igoris Eidmanas.

Pirmoji „partija“, jo nuomone, yra vadinamoji „karo partija“. Ji nori laimėti karą bet kokia kaina: mobilizuojant rusus ir Rusijos ekonomiką, įvedant visišką karo padėtį visoje šalyje, išvalant nesutarimų likučius. Šiai grupei tikriausiai priklauso aršiausi režimo „ereliai“: Dmitrijus Medvedevas, Ramzanas Kadyrovas, „stačiatikių“ oligarchas Konstantinas Malofejevas ir kai kurie aukšto rango saugumo pareigūnai, įskaitant Nikolajų Patruševą.

Antroji įtakinga grupė, pasak Eidmano, yra „susitarimo partija“. Jos atstovai nori nutraukti arba įšaldyti karą susitarimais ir net nuolaidomis. Pasak opozicionieriaus, jai priklauso beveik visa Rusijos vyriausybė, Maskvos meras Sergejus Sobjaninas ir Centrinio banko vadovybė.

Trečioji jėga yra „rusiškos vilties partija“. Jais Eidmanas vadina patį diktatorių Putiną, gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir apskritai Rusijos kariuomenės vadovybę. Pasak jo, ši grupė vilkina laiką, nedrįsdama pradėti visuotinio karo ar eiti į kompromisą. Ji laukia, kad įvyktų koks nors stebuklas, kuris išspręstų situaciją jų naudai.

 

„Šių partijų susirėmimas neišvengiamas. Kuo toliau tęsiasi karas, tuo aiškiau darosi, kad apskaičiavimas rizikuoti nepasiteisina, o problemos auga katastrofišku greičiu... Putinas iki paskutinio liks „laimingo senelio“ būsenoje ir tikėsis šanso. O viršūnė ir toliau bus poliarizuota. Dėl to diktatoriaus pradės nekęsti visi: ir totalinio karo šalininkai, ir tie, kurie siekia susitarimo“, - rašo Eidmanas.

 

Pasak jo, režimas yra toks nestabilus, kad viena iš grupių artimiausiu metu gali nuversti diktatorių, kuris nesugeba imtis ryžtingų veiksmų. Pavojingiausias laikotarpis V. Putinui yra 2024 m. prezidento rinkimai. Jis gali būti priverstas perduoti valdžią laimėjusios frakcijos atstovui.

Pažymėtina, kad, pasak Eidmano, būtent „susitarimo partija“ turi daugiausia galimybių laimėti šiame susirėmime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()