„Suklysti negali. Viskas per kelias sekundes.“ Neįtikėtina. Kaip „Gepard“ naikina „Kalibr“ (Video)  ()

Ukraina iš partnerių gavo 46 vokiškus savaeigius priešlėktuvinius ginklus „Flakpanzer Gepard“. Tai - šarvuotas, tanko pagrindu sukurtas dvivamzdis priešlėktuvinis ginklas, tarnaujantis nuo 1976 metų. Dabar „Gepard“ saugo Ukrainos sostinę nuo Rusijos sparnuotųjų raketų ir dronų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Flakpanzer Gepard“ - tai „Leopard 1“ tanko pagrindu sukurtas savaeigis priešlėktuvinis ginklas. Tiksliau - du ginklai - „Gepard“ turi dvi automatines 35 mm patrankas. Bendra šaudymo sparta - 1100 šūvių per minutę. Aišku, „Gepard“ šaudo trumpomis salvėmis, kad sukurtų orlaiviams neįveikiamą debesį, kuris tiesiog suplėšo dronus, sparnuotasias raketas ir net pilotuojamus lėktuvus bei sraigtasparnius, jei šie kažkaip prisiartina prie „Gepard“ saugomos teritorijos.

„Gepard“ sveria apie 47 tonas ir kelyje pasiekia 65 km/val. greitį.

Kaip „Gepard“ gali pataikyti į greitai lekiančius taikinius? „Gepard“ turi pažangią radarų ir taikinio fiksavimo sistemą. Nėra taip, kad žmogus turi savo akimis pamatyti taikinį ir į jį nukreipti ginklus (nors galima ir taip, nes „Gepard“ turi optiką). „Gepard“ maždaug 15 km spinduliu seka taikinius, atpažįsta jų trajektorijas ir pasirenka, kada ir kur geriausia sukurti kulkų debesį. „Gepard“ matuoja savo kulkų greitį, kad galėtų pasikoreguoti savo paties ugnį. Aišku, visa tai daroma ne automatiškai, „Gepard“ yra sena mašina, bet įgula turi kokybišką informaciją sprendimams priimti.

Beje, jei „Gepard“ pats taptų priešo taikiniu, jis savo ginklus gali nukreipti ir žemiau, priešo tankams ar pėstininkų kovos mašinoms pasiūlydamas ir šarvus praduriančių šūvių. Jis taip pat gali pasislėpti naudodamas dūmų uždangos įrenginius.

„Gepard“ įgulą sudaro trys žmonės: vadas, vairuotojas ir artileristas. Bokštelis ir ginklai valdomi kompiuteriu. „Unian TV“ pakalbino ukrainiečių „Gepard“ įgulą ir jie papasakojo, kad šio oro gynybos ginklo valdymas yra kaip vaizdo žaidimas.

 

„Sukioji vairalazdę kaip vaizdo žaidime. Randi taikinį, yra žiedas taikiniui užfiksuoti, nuleidi žiedą, 2 sekundes šiek tiek seki jį, taikinys užfiksuojamas ir bokštelis su ginklu sukasi link jo“, – pasakojo Oleksijus.

Su „Gepard“ tarnaujantys kariai pasakojo, kad pirmomis darbo su šia sistema sekundėmis jiems užgniaužė kvapą. „Lauki mėnesį ar du, taikinio nėra, o tada jis pasirodo... Tu neturi teisės suklysti. O jei tai yra raketos, tai tiesiog reikia per kelias sekundes priimti sprendimą ir jas numušti“, – pasakojo kariai.

 

„Gepard“ prieš „Kalibr“:

Kovotojas žurnalistams teigė, kad nepaisant to, kad „Gepard“ pradėti gaminti kone prieš 50 metų, o Vokietija jų atsisakė dar 2010 metis, jie vis dar puikiai veikia ir yra naudingi. „Taip, tai - sena technika. Bet pažiūrėjęs į jos darbą, visiškai nepasakytum, kad tai - sena technika. Kai sparnuotąją raketą „Kalibr“ už kainuojančią kelis milijonus dolerių galima numušti 1975-80-ųjų gamybos technika, kurios kalibras 35 mm... Manau, visi klausimai išnyksta“, – sako jis.

(37)
(0)
(37)

Komentarai ()