„Sprogus“ skandalas. „JT pasidavė Rusijos šantažui.“ Prasideda slaptos derybos  (1)

JT veda slaptas derybas su Rusijos Federacija dėl visų pagrindinių sankcijų panaikinimo mainais į susitarimą dėl grūdų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-08 „Sprogus“ skandalas. „JT pasidavė Rusijos šantažui.“ Prasideda slaptos derybos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Tautos veda slaptas derybas su Rusijos Federacija, siekdamos sudaryti susitarimą, pagal kurį mainais už grūdų sutarties atkūrimą teroristiniam Vladimiro Putino režimui bus panaikintos kertinės sankcijos, įvestos po didelio masto invazijos į Ukrainą.

Apie tai praneša „Bild“, gavęs JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso slaptą laišką Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, rašytą rugpjūčio 28 d.

„Slaptas JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso laiškas parodo, kiek toli JT yra pasirengusios eiti, kad atkurtų grūdų susitarimą su karo kurstytoju Putinu“, – rašo laikraštis.

Guterreso laiške, kurį „Bild“ vadina „sprogiu“, siūlomi „keturi konkretūs kertiniai JT ir Rusijos Federacijos susitarimo akmenys“, kurie „turėtų paskatinti Juodosios jūros iniciatyvos atnaujinimą“.

„Visi keturi punktai yra svarbūs, nes jų įgyvendinimas išpildytų visus Vladimiro Putino teroristinio režimo reikalavimus“, – rašo „Bild“.

Guterreso pasiūlymai yra tokie:

Rusijos valstybiniam bankui bus leista grįžti prie SWIFT

Visų pirma, siekiant apeiti sankcijas, JT generalinis sekretorius siūlo pasitelkti specialiai įsteigtą Rusijos banko, kuriam taikomos sankcijos, dukterinę įmonę „RSHB Capital SA“.

Tai leis Kremliaus kontroliuojamai įmonei „prisiimti sąsajos vaidmenį ir teikti technines mokėjimo operacijų paslaugas neatliekant banko vaidmens, todėl pagal Liuksemburgo įstatymus jai nereikia banko licencijos“.

„Paprastai tariant: JT vadovas nori suaktyvinti netikrą banką, kuris apeis ES sankcijas Rusijos bankams“, – rašo „Bild“.

Negana to, JT šiuos ketinimus remia ES.

 

„Bild“ kreipėsi į Europos Komisiją, kuri yra atsakinga už sankcijų vykdymą. EK atstovas patvirtino, kad „ES per JT išreiškė Rusijai savo atvirumą rasti pastovesnį, konstruktyvesnį sprendimą per paskirtą Rusijos agrarinio banko dukterinę įmonę, leidžiančią atlikti SWIFT mokėjimus“.

Finansinių paslaugų teikėjas SWIFT taip pat netiesiogiai patvirtino atsakydamas į „Bild“ paklausimą: „Žinome apie šiuo metu vykstančias aukšto lygio diskusijas dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos ir atidžiai stebime įvykius“.

„Todėl JT ir ES stengiasi „teisėtai“ apeiti SWIFT sankcijas sankcijų gavusiam Rusijos žemės ūkio bankui“, – rašoma leidinyje.

JT nori apdrausti Rusijos laivus nuo Ukrainos atakų

Pagal šią sąlygą Guterresas rimtai siūlo Lavrovui apdrausti Rusijos laivus nuo Ukrainos atakų Azovo ir Juodojoje jūrose.

Visų pirma JT vadovas rašo: „Bendrai finansuojama JT draudimo bendrovė, atsakinga už Rusijos maisto ir trąšų eksportą, ji gali pradėti veikti per 4–6 savaites“.

JT vadovas siūlo ne tik „rusiško maisto ir trąšų eksporto krovinių draudimą“, bet ir „kasko bei P&I“ draudimą.

 

Kasko draudimas – tai visapusis draudimas nuo išorinio poveikio gabenant laivais. O „P&I“ yra visapusis civilinės atsakomybės draudimas nuo tretiesiems asmenims padarytos žalos.

Guterresas Rusijos užsienio reikalų ministrui žada, kad „Jungtinės Tautos rems draudimą, kad pabrėžtų Rusijos eksporto svarbą pasauliniam aprūpinimo maistu saugumui ir padidintų rinkos dalyvių skaičių, siekiant galutinio tikslo sumažinti draudimo išlaidas, siekiant sumažinti Rusijos eksportuotojų skaičių“.

Įšaldytus pinigus reikia grąžinti Rusijai

Pagal šią išlygą JT vadovas Guterresas siūlo Lavrovui padėti Putino režimui grąžinti ES turtą, kuris buvo įšaldytas sankcijomis.

Jis rašo: „Jungtinės Tautos gali ir toliau padėti atšaldyti įšaldytą Rusijos trąšų įmonių turtą Europos Sąjungoje“.

Kaip tam tikras gaires dėl sankcijų vengimo JT vadovas sako Putinui, kad jis turi „pateikti konkrečių sąskaitų ar turto sąrašą“ ir kad „Rusijos trąšų įmonės turi kreiptis į atitinkamas ES nacionalines institucijas dėl atitinkamų išimčių“.

 

Guterresas žada: „Jungtinės Tautos dirbs su atitinkamomis nacionalinėmis ir ES institucijomis, remdamosi šiais prašymais“.

Leidimo Rusijos laivams prisišvartuoti Vokietijoje atkūrimas ir kt.

Ir galiausiai paskutiniame punkte Guterresas siūlo „užtikrinti veiksmingą maistą ir trąšas gabenančių Rusijos laivų patekimą į ES uostus su greitojo uosto leidimais“.

JT vadovas rašo: „Jungtinės Tautos yra pasirengusios nagrinėti tolesnes galimybes, kaip palengvinti Rusijos laivų patekimą į ES uostus prekybos žemės ūkio produktais kontekste, įskaitant supaprastintas atitinkamų leidimų išdavimo procedūras, įskaitant prieš išvykstant į Rusijos uostus“.

Tuo tikslu Guterreso atstovai JT jau „surengė diskusijas su Europos Komisija ir pasirinktomis uostų administracijomis (Vokietija, Belgija, Ispanija, Nyderlandai)“.

„Bild“ paklausta ES Komisija Briuselyje aiškiai pareiškė, kad ES sankcijos apima „tikslingas išimtis, leidžiančias Rusijos laivams įplaukti į ES uostus, jei reikia pirkti, importuoti ar gabenti žemės ūkio produktus ir maisto produktus, įskaitant kviečius ir trąšas.

 

Rugsėjo 5 dieną „Bild“ paklausė JT generalinio sekretoriaus António Guterreso apie skandalingą laišką Rusijos užsienio reikalų ministrui.

Tačiau atsakymas nebuvo pateiktas.

Kaip rašo „Bild“, Rusijos vadovybė dabar atidžiai nagrinėja JT pasiūlymus ir jiems dar nepritarė, nes Kremlius mano, kad pasiūlymai „per geri, kad būtų tiesa“.

Ukrainos vyriausybės sluoksniai teigia, kad Guterreso pasiūlymai yra „neįtikėtinas įžeidimas“ ir „atlygis už agresyvų Rusijos elgesį“ iš JT.

Pasak aukšto rango vyriausybės pareigūno, Ukrainos vyriausybė „jokiomis aplinkybėmis“ negrįš prie grūdų sandorio su Rusija tokiomis sąlygomis, taip pat neatsisakys „teisės pagal tarptautinę teisę“ kontroliuoti Rusijos karinio jūrų laivyno laivus ir nelegaliai pastatytas struktūras, pvz. Krymo tiltą tęsti puolimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(51)
(-42)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)