Muskas išsigando. Ar įmanomos Krymo atakos be „Starlink“  ()

Elonas Muskas baiminasi, kad jo įmonė „SpaceX“ įsitrauks į didelį karą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-09 Muskas išsigando. Ar įmanomos Krymo atakos be „Starlink“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių rašytojas Walteris Isaacsonas savo naujoje milijardieriaus Elono Musko biografijoje apkaltino verslininką sužlugdžius slaptas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijas prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno laivus.

Pasak Isaacsono, inžinieriai išjungė „Starlink“ palydovinį internetą Krymo regione. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jūrų dronai su sprogmenimis priartėjo prie Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų laivų, tačiau ryšys staiga nutrūko. Nepadaręs žalos Rusijos Federacijos laivynui, drnas grįžo į krantą.

Elonas Muskas teigė davęs nurodymą išjungti „Starlink“ tinklą ir tvirtina, kad jis pusiasalio teritorijoje neveikė. Jeigu jis įvykdytų Ukrainos pusės prašymą suaktyvinti „Starlink“, bendrovė „SpaceX“ taptų konflikto eskalavimo bendrininke.

Starlink nebuvo skirtas karams. Jis skirtas žmonėms žiūrėti „Netflix“, atsipalaiduoti, prisijungti prie interneto mokykloje, daryti gerus taikius darbus ir nepulti su dronais“, - savo poziciją paaiškino Muskas.

Verslininkas baiminosi, kad dėl atakų prie Krymo įvyks „mini Perl Harboras“ ir Rusijos armija atsakys branduoliniu smūgiu.

„Starlink“ yra nebūtinas. Kaip nukreipti dronus į Juodosios jūros laivyno objektus?

Tūkstančiai „SpaceX“ kompanijos „Starlink“ terminalų teikia internetą toms vietovėms, kuriose nėra tradicinių duomenų perdavimo būdų – kabelinio ar mobiliojo ryšio. „Starlink“ platina internetą Ukrainoje, kur sunaikinamos korinio ryšio stotys ir paslaugų teikėjai negali dirbti.

Karinis ryšių, radijo-elektroninio karo ir žvalgybos specialistas Serhijus Beskrestnovas šaukiniu „Flash“ papasakojo, ar galima nukreipti dronus į Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno objektus be „Starlink“ ryšio.

„Juodojoje jūroje palankios sąlygos radijo ryšiui palaikyti, tiesioginis matomumas dideliais atstumais. Galima aukštai pakelti borto retransliatorių, reguliuoti valdymo kanalą ir palaikyti ryšį su dronu šimtus kilometrų“, – aiškino inžinierius.

 

Tolimieji kartotuvai ir specialūs palydovai suteikia gerą kanalą dronams valdyti. Galimas ir palydovinis kanalas, kurį galėtų teikti užsienio partneriai – tiek civiliai, tiek kariškiai.

„NATO taip pat turi savo karinius palydovus. Daug kalbama (ypač iš priešo), kad tokioms užduotims naudojame „Starlink“. Tai netiesa“, – aiškino jis.

Pasak atsargos pulkininko, buvusio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pirmininko Vladyslavo Seleznyovo, Muskas bijo dėl savo įvaizdžio ir nenori įsivelti į didelį karą. Taigi, Kijevas turi ieškoti kitų būdų, kaip valdyti bepiločius orlaivius dideliais atstumais.

„Esu tikras, kad techniniai ekspertai išnagrinės visas galimybes. Ukrainos kariuomenė vykdo Rusijos kovinio potencialo sunaikinimo operacijas laikinai okupuotose teritorijose. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai skaudžiai nerimauja dėl bet kokių sėkmingų ginkluotųjų pajėgų karinių operacijų Kryme“, – komentuoja ekspertas.

Sėdi ant dviejų kėdžių: ar Muskas stengiasi būti geras visiems?

 

Elono Musko veiksmus reikėtų vertinti iš verslo pusės, nes milijardierius domisi pelningais projektais. Todėl jo komentaruose nekalbama apie karo eskalavimo ar branduolinės konfrontacijos riziką, interviu „Focus“ pažymi Ukrainos politologas Ihoris Reiterovičius.

„Viskas dėl JAV konservatyvių sluoksnių, kurie laikosi alternatyvios pozicijos. Muskas nori būti savas jiems ir kritiškai žiniasklaidai. Verslininkas taip pat prisimena didelę potencialią rinką Rusijoje“, – komentavo jis.

Muskas mėgsta retoriką apie minimalius mokesčius ir valstybės nesikišimą į verslą. Meilė konservatoriams daro įtaką jo supratimui apie žodžio laisvę ir laisvės suteikimą prorusiškiems naratyvams socialiniame tinkle X (anksčiau – „Twitter“).

„Muskas nori kiekvienam suteikti galimybę išreikšti save ir draudžia tik tada, kai yra kritikuojamas. Vėlgi, jis nori būti geras visiems ir supriešinti savo socialinį tinklą su konkurentu „Facebook“, kuriame komentarai yra stipriai moderuojami“, – apibendrino ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(6)
(-5)

Komentarai ()