Buvo didžiausias pasaulyje. Karo pasekmės paveikė net NASA  ()

2022 m. vasario 24 d. UTR-2 stotis turėjo padėti NASA tyrinėti Jupiterį, tačiau įvyko plataus masto invazija. Radijo teleskopas neveikia jau daugiau nei metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias pasaulyje žemo dažnio radijo teleskopas UTR-2 yra Charkivo regione. Okupacijos metais Rusijos kariai pavogė įrangą, elektroniką ir elektros laidus. Apie tai rašo „Novynarnos“.

Praėjusį rudenį Ukrainos gynybos pajėgos nugalėjo priešą Charkivo srityje. Taip pat buvo išlaisvinta teritorija, kurioje yra radijo teleskopas UTR-2 (Ukrainos T formos 2-osios modifikacijos dekametrinių bangų radijo teleskopas). Jis užima didelę 1,4 kvadratinio kilometro plotą. Vizualiai atrodo, kad objektas yra sveikas, bet viskas pasikeičia, kai žurnalistas pasiekia administracinius pastatus.

Sudaužyti garažai, kuriuose buvo laikoma mokslininkų įranga. Automobiliai ir sunkvežimiai sulaužyti, tas pats su transformatoriumi. 30 metų objekte dirbantis Anatolijus stebi teritoriją. Okupacijos metais laikinai persikėlė į Dniprą, kur ne visą darbo dieną dirbo autobuso vairuotoju.

Jis paaiškino, kad UTR-2 teritorija nėra išminuota, todėl vaikščioti galima tik išmintais takais ar asfaltu. 2022 m. vasario 24 d. mokslininkai teleskopu UTR-2 turėjo padėti NASA Juno misijai ištirti Jupiterį. Vietoj to jie turėjo bėgti nuo rusų tankų.

Charkivo radijo astronomijos instituto direktorius Viačeslavas Zacharenko teigia, kad nuo 2023 metų rudens maždaug trečdalis darbuotojų grįžo į darbą. Rusai įrangą pavogė arba sudegino.

 

„Mūsų garažuose taisė savo techniką. Kodėl apšaudė kai kuriuos sunkvežimius. Gal buvo girti? Pabėgę važiavo viskuo, kas tik galėjo važiuoti. Pavogė mūsų dyzelinį generatorių. Išvežė visą varį, o aliuminis kažkodėl liko. Na, o mūsų automobiliai irgi buvo pavogti“, – juokdamasis pasakoja Anatolijus.

Sugedo teleskopo valdymo stotis. Ten grindys sugriuvo. O virš jos buvo okupantų ligoninė. Nepaisant visų destrukcijų ir nuolatinio lėšų trūkumo, komanda bando ieškoti finansavimo šaltinių. Pavyzdžiui, dėl įrangos keitimo jie kreipėsi į dotacijų programą „Europos horizontas“. Lėšų planuojama gauti iš Lofar teleskopo įrangos ir radijo teleskopui valdyti skirtos elektronikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(2)
(12)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()