Ukraina pradeda konfliktą su Vakarų kaimynėmis. Kas nutiko  ()

Pastarosiomis dienomis ukrainiečius neramina naujienos iš vakarinių kaimynių: santykiai su jomis darosi vis labiau įtempti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo išskirta keletas temų, dėl kurių Ukraina konfliktuoja su Vakarais.

Grūdų skandalas

Apie grūdų skandalą tikriausiai girdėjo visi Ukrainos piliečiai. Lenkija, o po jos Slovakija ir Vengrija vienašališkai įvedė nacionalinį žemės ūkio prekių importo iš Ukrainos draudimą. Rugsėjo 15 d. ES leido atšaukti žemės ūkio produktų importo draudimą po to, kai Ukraina pažadėjo imtis priemonių sugriežtinti eksporto į kaimynines šalis kontrolę. Tačiau tą pačią dieną Lenkija, Slovakija ir Vengrija vienašališkai įvedė embargą grūdams iš Ukrainos.

Ukrainos prekybos atstovas Tarasas Kačka paskelbė, kad šalis pateiks ieškinį Pasaulio prekybos organizacijai prieš šias šalis.

Tuo tarpu kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino kai kuriuos Europos partnerius „veikiant kartu su Rusija ir žaidžiant „politinį teatrą“. Pasak V. Zelenskio, jie iš grūdų klausimo daro trilerį.

Ginklai iš Lenkijos

Atsakydamas į V. Zelenskio pareiškimą Generalinėje Asamblėjoje, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda palygino Ukrainą su skęstančiuoju, kuris yra traukiamas į gylį, ir paragino dėkoti.

Vietoj to Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sukėlė nerimą pareikšdamas, kad Varšuva daugiau neperduos Ukrainai ginklų.

Šį pareiškimą teko paaiškinti pačiam Lenkijos vadovui. Pasak A. Dudos, Lenkijos premjero pareiškimas susijęs tik su naujais ginklais, kuriuos Varšuva šiuo metu perka, ir netaikomas ankstesniems susitarimams, įskaitant oro gynybos sistemų „Krab“ tiekimą. Duda patikino, kad jo šalis yra pasirengusi tiekti Ukrainai seną karinę įrangą, kuri bus pakeista nauja.

Galiausiai, atrodo, kad grūdų eksporto problema yra ties sprendimo riba. Ukrainos vyriausybė jau pateikė Europos Komisijai kompromisinį scenarijų dėl savo žemės ūkio produktų importo.

Naujas Lenkijos reikalavimas

Šią savaitę Prezidentui Volodymyrui Zelenskiui lankantis Kanadoje, Kanados parlamentas audringomis ovacijomis pagerbė 98 metų amžiaus SS divizijos „Galicija“ veteraną Jaroslawą Hunko.

 

Kanados Bendruomenių rūmų pirmininkas Anthony Rothas paskelbė, kad „salėje yra Ukrainos ir Kanados Antrojo pasaulinio karo veteranas, kuris kovojo už Ukrainos nepriklausomybę prieš rusus ir šiandien, net būdamas 98 metų, toliau remia karius“. Hunko buvo sutiktas plojimais.

Vakar, rugsėjo 25 d., paaiškėjo, kad Lenkijos ambasadorius Kanadoje Witoldas Dzelskis pareikalavo atsiprašyti už SS „Galicija“ veterano pasirodymą Kanados parlamente.

Jis pavadino Hunko „liūdnai pagarsėjusios Antrojo pasaulinio karo Ukrainos karinės formuotės, atsakingos už tūkstančių lenkų ir žydų nužudymą, nariu“.

Galiausiai Kanados parlamento pirmininkas Anthony Rothas atsiprašė už tai, kad pakvietė veteraną susitikti su Zelenskiu.

Verta pažymėti, kad šios divizijos batalionų bei jų narių Niurnbergo tribunolas nenuteisė.

Vengrija

Be dalyvavimo grūdų skandale, Budapeštas nuolat gadina Ukrainos gyvenimą pareiškimais apie tariamą vengrų mažumos engimą Užkarpatėje.

Pavyzdžiui, Vengrijos ministras pirmininkas ir V. Putino „draugas“ Viktoras Orbanas iškėlė Ukrainai sąlygą, kad Budapeštas nepritars Kijevo stojimui į NATO ir ES, kol Ukraina neatkurs etninių vengrų teisių. V. Orbanas taip pat sakė, kad Ukraina negali nugalėti Rusijos.

 

Anksčiau Vengrija grasino blokuoti Ukrainos stojimą į ES dėl tariamo vengrų mažumos engimo.

O V. Orbano biuro vadovas Gergely Gyasi kaltino Ukrainą dėl didelės infliacijos Vengrijoje.

Rumunija

Bukareštas daug santūriau pasisako apie rumunų mažumos padėtį Ukrainoje, nors kartais rumunų spaudoje pasigirsta užuominų apie nepasitenkinimą, kad Ukrainoje mobilizuojami ir etniniai rumunai, Rumunijos šalies piliečiai.

Vietoj to Rumunijos valdžia priversta nuolat teisintis ir užtikrinti savo gyventojus prie sienos su Ukraina Dunojaus deltoje, kad ten nekrenta jokie rusų bepiločiai lėktuvai.

Rusijos Federacija atakuoja Ukrainos uostus Dunojuje, o dronai nuolaužos krenta į Rumunijos upės pusę. NATO dronų nuolaužų kritimą Rumunijoje pavadino „atsitiktiniais incidentais“, kurie gali pasikartoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(11)
(27)
(-16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: