Kaip karas Izraelyje paveiks Ukrainą. „Hamas“ ryšys su Rusija ir Iranu  ()

„Hamas“ įvykdė koncentruotą, organizuotą ir parengtą ataką, tai nėra atskiras teroro išpuolis ir jis bet kokiu atveju turės įtakos Ukrainai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-07 Kaip karas Izraelyje paveiks Ukrainą. „Hamas“ ryšys su Rusija ir Iranu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelyje „Hamas“ surengta Izraelio ataka vienaip ar kitaip turės įtakos Ukrainai, nepaisant to, kad įvykiai vyksta už 1500 km. Ir visai gali būti, kad šių įvykių įtaka bus dar didesnė, nei galima tikėtis iš pirmo žvilgsnio.

Visų pirma, kalbame ne apie vieną teroro aktą, o apie suplanuotą, koordinuotą ir didelio masto kovotojų išpuolį, dėl kurio per pirmąsias atakos valandas žuvo mažiausiai 100 žmonių.

Atsakydamas į tai Izraelis jau pradėjo didelio masto karinę operaciją, buvo pašaukti rezervistai, pranešama, kad prasidėjo oro antskrydžiai prieš „Hamas“ taikinius. Dabar viskas priklauso nuo to, koks sprendimas bus priimtas dėl atsakymo dydžio. Bet kuriuo atveju Izraelio ministras pirmininkas Netanyahu jau paskelbė, kad tai: „ne operacija, ne eskalacija – tai karas“.

Tačiau net karas gali vykti skirtingais scenarijais. Pirmasis variantas – pradėti plataus masto antžeminę operaciją, kurios tikslas gali būti bet kokios ilgailaikės grėsmės iš Gazos Ruožo pašalinimas. Antrasis – apsiriboti dalinių dislokavimu aplink Gazos Ruožą, siekiant sukurti buferį.

Poveikis ginklams Ukrainai

Tačiau pagal abu scenarijus tai turės įtakos ginklų tiekimui Ukrainai. Nors Izraelis neperduoda ir net blokuoja ginklų reeksportą Ukrainai, žinoma, kad į Ukrainą buvo siunčiama amunicija iš JAV kariuomenės sandėlių Izraelyje.

Dabar šis šaudmenų šaltinis akivaizdžiai bus neprieinamas, nes Izraelis labai priešinsis ir dės visas pastangas, kad šaudmenys, kuriuos jis gali panaudoti savo atsargų reikmėms, liktų jo žinioje.

Tuo pačiu metu, kalbant apie tiekimą iš kitų šalių, įvykiai Izraelyje greičiausiai neturės jokios įtakos. Izraelio gynybos pajėgos (IDF) turi visas reikalingas priemones visapusiškai karinei operacijai Gazos Ruože vykdyti.

Situacija, kai Izraeliui prireiks papildomų ginklų, įmanoma tik užsitęsusios karinės operacijos atveju, iš tikrųjų – plataus masto karas, kurio Izraelis stengsis išvengti visomis priemonėmis.

„Hamas“ ryšys su Rusijos Federacija ir Iranu

 

Tačiau yra dar vienas itin reikšmingas aspektas, susijęs su tuo, kad „Hamas“ neegzistuoja savaime. Palestinos teroristinės organizacijos net SSRS laikais sulaukė nemažos Kremliaus paramos – tiek mokymų, tiek ginklų tiekimo forma.

Rusijos Federacija tęsė šią politiką. O „Hamas“ ir Rusijos Federacijos pareigūnų susitikimai vyko oficialiu lygiu. Taip pat per tą laiką „Hamas“ gavo rusiškų ginklų pavyzdžių, tokių kaip prieštankinių „Kornet“.

Taip pat Maskvoje svečiai – ne tik „Hamas“, bet ir kur kas radikalesnės teroristinės organizacijos, tokios kaip „Islamo džihadas“. Ir šie susitikimai taip pat vyksta aukščiausiu lygiu.

Dar atviresnę paramą „Hamas“ ir palestiniečių teroristams teikia Iranas, kuri, remiantis oficialiais palestiniečių pareiškimais, susideda iš materialinės, karinės ir techninės paramos.

 

Atsižvelgiant į tai, kad „Hamas“ įvykdė plataus masto, suplanuotą ir koordinuotą ataką, kuriai pasirengti pavyko slaptai ir vargu ar nedalyvaujant Iranui bei Rusijos Federacijai.

Tačiau šioje situacijoje būtina atkreipti dėmesį į tai, kad draudimą reeksportuoti ginklus iš Izraelio į Ukrainą greičiausiai lėmė tam tikras susitarimas su Rusijos Federacija. Bent jau apie tai rašė Vakarų specializuota žiniasklaida, pažymėdama, kad dar 2021 metų gruodį Izraelis paskelbė uždraudęs prieštankinių „Spike“ reeksportą į Baltijos šalis, o tokį sprendimą lėmė tai, kad Izraelis nori „subalansuoti savo santykius su Rusija“.

Dar praėjusių metų liepą „Defense Express“ pažymėjo, kad tokia Izraelio pozicija vis tiek sukels apgailėtinų pasekmių. Nes bandymas derėtis su teroristais per kitus teroristus nieko negali privesti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(10)
(22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()