„Tai didžiausia Izraelio saugumo nesėkmė per 50 metų“  ()

„Izraeliečiai netikėjo, kad „Hamas“ rizikuotų kirsti sieną.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-09 „Tai didžiausia Izraelio saugumo nesėkmė per 50 metų“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėtas „Hamas“ teroristų išpuolis prieš Izraelį gali būti viena didžiausių Izraelio žvalgybos nesėkmių nuo 1973 metų Jom Kipuro karo.

„Bloomberg“ duomenimis, ataka apėmė dešimtis infiltracijos operacijų sausumoje ir jūroje, taip pat raketų atakas. Todėl šios atakos planavimas apima gilų planavimą ir koordinavimą, kurio negalėjo nepastebėti Izraelio žvalgybos tarnybos.

Izraelio pareigūnai kelis mėnesius sakė, kad palestiniečių kovotojai ruošiasi atakai. Tačiau atrodo, kad „Hamas“ atakos laikas ir mastas ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu užklupo netikėtai. Izraelis ir jo sąjungininkė JAV išnagrinės, kas yra už tai atsakingas ir kaip tai atsitiko.

„Mane šokiruoja, kad jie sugebėjo tai padaryti, o Izraelis ar JAV nekreipė į tai dėmesio. Pasirengimo trūkumas, karių trūkumas pasienyje, tvoros pasienyje trūkumas, už kurią jie sumokėjo milijonus šekelių“, – sakė buvęs JAV ambasadorius Izraelyje ir Užsienio santykių tarybos narys Martinas Indykas.

„Bloomberg“ ataką vadina baisiausia per 50 metų, kai Izraeliui nepavyko užkirsti kelio netikėtai Egipto ir Sirijos atakai per žydų šventę Jom Kipurą (Teismo dieną). Dėl žvalgybos nesėkmės buvo sudaryta komisija, kuri turėjo išsiaiškinti, kas nutiko.

 

Dabar Izraelio pareigūnai sako, kad dar per anksti pasakyti, kas nutiko.

„Tikroji problema yra ta, kad izraeliečiai netikėjo, kad „Hamas“ rizikuotų kirsti sieną. Pakankamų Izraelio pajėgų trūkumas regione buvo rimta klaida“, - sakė Aaronas Davidas Milleris, vyresnysis Karnegio fondo bendradarbis.

Vienas Kongreso darbuotojas, kuris norėjo likti anonimiškas, sakė, kad JAV turi užduoti sunkius klausimus, kodėl žvalgybos agentūros nenumatė tokio masto atakos.

Leidinys pažymi, kad nesėkmę dar įspūdingesnę daro tai, kad Izraelio saugumo tarnybos skiria didelius išteklius Palestinos visuomenės, įskaitant „Hamas“, stebėjimui, pasitelkdamos informatorius, taip pat sekimo technologijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()