Nemokamai nebūna. Ką gavo Erdoganas už Švedijos „palaiminimą“ į NATO  ()

Pasak Igorio Čalenko, nors Turkija nėra prieš Švedijos prisijungimą prie NATO, Skandinavijos šalies kelyje į aljansą vis dar yra Vengrija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirašęs Švedijos prašymą stoti į NATO Recepas Tayyipas Erdoğanas pagaliau gaus kontraktą dėl naikintuvų F-16 tiekimo iš JAV ir, be to, nemažai lengvatų Artimųjų Rytų klausimais, mano Ukrainos Analizės ir strategijų centro vadovas Igoris Čalenko.

Turkijos prezidentas Erdoğanas pagaliau pasirašė Švedijos prašymą stoti į NATO ir pateikė jį Turkijos Didžiajai Nacionalinei Asamblėjai ratifikuoti. Turkija kurį laiką buvo viena rimčiausių kliūčių Švedijos narystei aljanse. Oficiali priežastis visada buvo Švedijos nenoras išduoti šalyje gyvenančių kurdų, kuriuos Turkija laiko teroristinių organizacijų nariais.

Akivaizdu, kad tai yra tolesnių derybų su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis dalis. Tai, kad Erdoğanas žengė tokį žingsnį, nereiškia, kad Turkija patvirtino Švedijos narystę NATO <...> Be to, dar yra Vengrijos klausimas - nepamirškite, kad šios dvi šalys neleido Švedijai tapti NATO šalimi“, – aiškino Čalenko.

Kalbame apie F-16 – 20 milijardų dolerių vertės kontraktą. Prisimename, kad ši istorija tęsiasi jau seniai, be to, Turkija kažkada nukentėjo dėl to, kad rėmė Rusijos karinį-pramoninį kompleksą, pirkdama S-400 „Triumf“ sistemas, kurios, trumpai tariant, yra „antitriumfas“ Rusijos Federacijai ir jos kariniam-pramoniniam kompleksui“, – patikslino ekspertas.

 

Turkija yra F-16 naudotoja ir buvo šių naikintuvų gamintoja. Tačiau, turbūt, Turkija norėtų pakeisti dalį senstančių naikintuvų naujais. F-35 pardavimas Turkijai buvo blokuotas po to, kai ši įsigijo rusiškas S-400 sistemas. Vietoje F-35 JAV pasiūlė atnaujinti dalį Turkijos turimų F-16 pajėgų. Bet ir šis klausimas dabar yra gana sunkus, nes Turkija bent jau žodžiais palaiko „Hamas“, o Izraelis yra vienas iš pagrindinių JAV sąjungininkų Artimuosiuose Rytuose.

 

Čalenko teigia, kad Erdoğanas ras bendrą kalbą su Vašingtonu naikintuvų klausimu ir Turkija nebebus kliūtimi Švedijos kelyje į NATO.

Šiuo sprendimu Turkija parodė, kad nepaisant visko ji vis dar yra NATO šalis, ir Ukraina gali ja pasikliauti pasipriešinimo Rusijos agresijai klausime. Turkija bendradarbiauja su „Ukroboronprom“ ginklų gamybos klausimais,  Turkijos laivų statyklose statomos dar dvi korvetės Ukrainos laivynui.

(40)
(3)
(37)

Komentarai ()