„Tada supratau, kas nutiko!‥“ Zalužnas suprato problemą. Skelbiama visame pasaulyje  (3)

Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas prakalbo apie kontrpuolimo eigą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-03 „Tada supratau, kas nutiko!‥“ Zalužnas suprato problemą. Skelbiama visame pasaulyje  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę duodamas interviu žurnalui „The Economist“ Ukrainos vyriausiasis vadas generolas Valerijus Zalužnas sako, kad mūšio laukas jam primena didįjį prieš šimtmetį vykusį konfliktą. Interviu cituojamas visame pasaulyje.

„Kaip ir Pirmajame pasauliniame kare, mes pasiekėme tokį technologijų lygį, kad atsidūrėme aklavietėje“, – sako jis. Generolas daro išvadą, kad norint išeiti iš aklavietės prireiktų didžiulio technologinio šuolio. - „Gilaus ir gražaus proveržio greičiausiai nebus“.

Kontrpuolimo eiga sužlugdė Vakarų viltis, kad Ukraina galėtų juo pasinaudoti ir parodyti, jog Rusijai karo neįmanoma laimėti, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų priverstas derėtis.

„Iš pradžių pamaniau, kad kažkas negerai su mūsų vadais, todėl kai kuriuos iš jų pakeičiau. Tada pagalvojau, kad galbūt mūsų kariai netinkami, todėl kai kuriose brigadose perkėliau karius“, – sako generolas Zalužnas. Kai šie pokyčiai nieko nepakeitė, generolas liepė savo štabui iškasti knygą, kurią kadaise matė dar būdamas studentas. Jos pavadinimas buvo „Įtvirtintų gynybos linijų pralaužimas“. Ją 1941 m. išleido sovietų generolas majoras P. S. Smirnovas, analizavęs Pirmojo pasaulinio karo mūšius. – „Ir dar net neįpusėjęs knygos, supratau, kad būtent ten ir esame, nes kaip ir tada, taip ir šiandien mūsų technologinio išsivystymo lygis įklampino ir mus, ir mūsų priešus.“

 

 

„Paprastas faktas yra tas, kad mes matome viską, ką daro priešas, o jie mato viską, ką darome mes. Kad išeitume iš šios aklavietės, mums reikia kažko naujo, pavyzdžiui, kaip senovėje parako, kurį išrado kinai ir kurį vis dar naudojame vieni kitiems žudyti“, – sako jis.

Tačiau šį kartą lemiamas veiksnys bus ne vienas naujas išradimas, o visų jau esamų techninių sprendimų derinimas, sako jis.

 

 

„Svarbu suprasti, kad šio karo praėjusios kartos ginklais ir pasenusiais metodais negalima laimėti“, – tvirtina jis. – „Jie neišvengiamai prives prie delsimo ir, kaip pasekmės, pralaimėjimo.“

Jo teigimu, lemiamą reikšmę turės technologijos.

Generolas Zalužnas daro išvadą, kad Ukraina įstrigo ilgame kare – kare, kuriame, kaip jis pripažįsta, Rusija turi pranašumą. Nepaisant to, jis tvirtina, kad Ukraina neturi kito pasirinkimo, kaip tik išlaikyti iniciatyvą ir pulti, net jei per dieną pasistūmėtų vos kelis metrus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(103)
(3)
(100)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)

Susijusios žymos: