Totali nesėkmė. 6 paleidimai per 4 mėnesius. Kas nutiko Rusijoje  (1)

Pastaruosius keturis mėnesius Rusija kas 20 dienų bandė paleisti naujausias branduolines galvutes. Visi paleidimai baigėsi įvairaus masto nesėkmėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2023 metų liepos iki spalio Rusijos Federacijos gynybos ministerija bandė išbandyti raketas branduolinėms galvutėms.

Visi bandymai, net ir tie, kuriems asmeniškai vadovavo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, baigėsi nesėkmingai, rašo „Newsweek“.

Leidinys ištyrė Rusijos nevyriausybinių šaltinių paskelbtas ataskaitas apie branduolinių bandymų rezultatus. Visų pirma buvo pasitlektas nevyriausybinis „Telegram“ kanalas „Sirenos“.

„Sirenos“ autoriui pavyko susisiekti su anoniminiu šaltiniu, žinančiu Rusijos branduolinio paleidimo detales. Šaltinis papasakojo apie šešis bandymus, kurie buvo atlikti Rusijos Federacijoje, nuo 2023 m. liepos 30 d. iki 2023 m. lapkričio 1 d. (įrašo paskelbimo data). Anot jo, visi paleidimai buvo „atšaukti arba nepavyko“.

Birželio 30 dieną turėjo būti atlikti povandeninės branduolinės torpedos „Poseidonas“, kuri turėjo smogti hipotetinio priešo karinėms bazėms ir laivams, bandymai. Torpeda buvo „išmesta“ iš paleidimo šachtos ir nuskendo. Problemų priežastis – „aušinimo skysčio trūkumas ir reaktoriaus neužvedimas“.

Rugpjūčio 30 dieną turėjo būti paleista raketa „Sarmat“ (svoris – 6–10 tonų, skrydžio nuotolis – iki 18 000 km). Paleidimas nepavyko, nes neveikė paleidimo priemonės valdymo sistema.

 

Spalio 25 d. buvo atlikti bandymai, kuriuos asmeniškai prižiūrėjo prezidentas Putinas. Kremliaus vadovas turėjo paleisti dvi raketas – „Jars“ ir „Bulava“. Rusijos armija netgi pranešė, kad viskas vyko be kliūčių. Tačiau „Sirenos“ pašnekovas pastebėjo, kad raketa „Jars“ nukrito antrajame skrydžio etape, o „Bulava“ rusai net nebandė paleisti.

Spalio 31 dieną rusai planavo dar kartą išbandyti „Sarmat“. Paleidimas neįvyko dėl telemetrijos sistemos pažeidimo ir „personalo darbo nesėkmės“.

 

Lapkričio 1 dieną visgi buvo paleistas „Sarmat“. Tačiau raketa ore išbuvo 77 sekundes, po to nukrito 300 km nuo paleidimo vietos.

RosZMI daro išvadą, kad Rusijos Federacijos Gynybos ministerija vargu ar sugebės bent jau raketą įvesti į kovinę parengtį „Sarmat“ – ji dar nebuvo išbandyta. O senųjų „Jars“ ir „Bulava“ raketų bandymai rodo, kad Rusijoje nėra jokių naujų įvykių.

Šiuo metu nėra jokių kitų šešių nesėkmingų paleidimų patvirtinimų, išskyrus nevyriausybinio Rusijos portalo pareiškimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(7)
(42)

Komentarai (1)