Kas užims Putino vietą po jo mirties. „Independent“ įvardijo įpėdinius  ()

Pasaulio žiniasklaida pradėjo masiškai aptarinėti paveldėjimo scenarijus po to, kai anoniminis „Telegram“ kanalas informacinėje erdvėje paskleidė žinią apie Rusijos diktatoriaus mirtį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-28 Kas užims Putino vietą po jo mirties. „Independent“ įvardijo įpėdinius  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinis ministras pirmininkas Michailas Mišustinas automatiškai ir teisėtai tampa Rusijos vadovu, tačiau yra nemažai žinomų pavardžių, galinčių pretenduoti į Rusijos Federacijos prezidento vietą. Galimus scenarijus analizavo britų leidinys „Independent“.

Leidinio teigimu, Vladimiro Putino kadencija Rusijos Federacijos prezidento poste baigiasi 2024 metais, tačiau dėl 2020 metais jo atliktų radikalių pakeitimų šalies Konstitucijoje jis turi galimybę valdyti iki 2036 metų. Tuo pat metu kaip tik šią savaitę Kremlius buvo priverstas paneigti gandus, kad Vladimirui Putinui sustojo širdis.

Jei Putinas mirs arba staiga atsistatydins, Federacijos taryba turi 14 dienų paskelbti pirmalaikius prezidento rinkimus. Jei Federacijos taryba nesugebės susidoroti su užduotimi, laikinai einančiu prezidento pareigas taps ministras pirmininkas Michailas Mišustinas.

Michailas Mišustinas

Straipsnio autoriai pažymi, kad Mišustinas susidūrė su „nepavydėtina užduotimi gelbėti ekonomiką, tačiau jis mažai kalbėjo apie Ukrainos karą“, o Kremliui artimi šaltiniai patvirtina, kad jis nežinojo apie Putino ketinimus įvykdyti viso masto invaziją.

„Konstituciškai jis pradeda eiti pareigas, kai prezidentas yra miręs arba neveiksnus. Jis yra klasikinis technokrato pasirinkimas. Galėjau nuspėti, kad taip nutiks, bet yra ir kitų kandidatų, kurie galėtų užpildyti tą pačią nišą“, - „Independent“ sakė britų politologas dr. Markas Galeotti.

Tačiau kai kurie mano, kad Mišustinas yra mažai tikėtinas kandidatas į nuolatinį postą, atsižvelgiant į jo populiarumo stoką tarp V. Putino aplinkos ir rėmėjų.

Dmitrijus Medvedevas

Žinomas kaip vienas artimiausių V. Putino sąjungininkų, jis laikomas vienu iš tikrų potencialių jo įpėdinių. Medvedevas jau ėjo prezidento pareigas 2008–2012 m. ir atsistatydino pagal išankstinį susitarimą.

„Kažkada Vakaruose jis buvo laikomas nuosaikiu Kremliaus balsu, tačiau jis užsitarnavo blogo Putino policininko reputaciją, vadindamas ukrainiečius „tarakonais“ ir vis labiau karingais grasindamas, susijusias su branduoliniais ginklais“, – rašo laikraštis.

Vėliau Medvedevas tapo Rusijos Federacijos ministru pirmininku (2012–2020 m.), vėliau – Rusijos Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotoju. Tačiau, anot „Independent“, jo aiškiai pavaldus V. Putino vaidmuo visiškai paneigė jo galimybes įtvirtinti valdžią tarp Rusijos elito.

Sergejus Kirijenka

 

Šis vardas dažnai minimas tarp žmonių, galinčių vadovauti šaliai – Kirijenka yra V. Putino vidinio rato dalis. Kremliaus šaltinių teigimu, jis beveik kasdien turi prieigą prie dabartinio prezidento ir palaiko gerus santykius su pagrindinėmis svarbiausiomis Rusijos politinio elito figūromis.

„Atmetus savo galimybes kada nors atsidurti Rusijos politikos priešakyje, jam geriau dirbti „užkulisių“ operatoriumi“, – pabrėžia dr. Galeotti.

Sergejus Šoigu

Atsižvelgiant į Ukrainos karo nesėkmes ir trūkumus, Šoigu nebegali būti laikomas tikėtinu kandidatu į V. Putino pirmtako vaidmenį. Tačiau gynybos ministras buvo pripažintas populiariausiu politiku po Putino. Be to, juos sieja tokia draugystė, kurios rėmuose jie dažnai leidžia laiką kartu.

„Prieš invaziją aš tikrai būčiau įpėdiniu įvardinęs Šoigu, bet dabar jo reputacija yra suteršta dėl invazijos“, – sakė daktaras Galeotti.

 

Tačiau Šoigu vis dar sulaukia gana didelio visuomenės palaikymo ir pasitikėjimo, be to, jis yra fenomenalus „užkulisinis“ operatorius.

Nikolajus Patruševas

Rusijos Saugumo Tarybos sekretorius Patruševas V. Putiną pažįsta nuo tada, kai dirbo KGB. Remiantis viešai neatskleista informacija, jis buvo pagrindinis 2014 ir 2022 metų invazijos į Ukrainą strategas.

71 metų Patruševas yra vienas iš nedaugelio žmonių, kurių V. Putinas klauso. Tuo pat metu, Kremliaus saviškių teigimu, į V. Putino įpėdinio vietą pretenduoja ir Patruševo sūnus Dmitrijus, kuris šiuo metu yra Rusijos Federacijos žemės ūkio ministras.

Remiantis „Independent“ versija, tarp pretendentų į Putino įpėdinį taip pat buvo įvardinti Maskvos meras Sergejus Sobjaninas, buvęs asmens sargybinis, o dabar Tulos srities gubernatorius Aleksejus Diuminas ir administracijos vadovas Dmitrijus Kozakas.

Putino šeima

Skirtingai nuo kitų diktatorių, Putino šeima visiškai neturi pretenzijų į vadovo pareigų eiliškumą. Diktatorius kruopščiai slepia savo vaikų ir anūkų skaičių, paprastai žinoma tik apie dvi oficialioje santuokoje gimusias jo dukteris – 36 metų Mariją Voroncovą ir 35 metų Kateriną Tichonovą.

 

„Esmė ta, kad aš nenoriu, kad jos augtų kaip karališkieji princesės, aš noriu, kad jos augtų kaip normalūs žmonės. Aš niekada su niekuo neaptarinėju savo šeimos“, – kartą sakė Putinas.

Galimo Rusijos Federacijos prezidento paveldėjimo scenarijai

Pasak daktaro Galeotti, tai turėtų būti kažkas, kas galėtų sukurti koaliciją, kuri būtų priimtina ir technokratams, ir saugumo elitui.

„Manau, kad iš tikrųjų Rusijos sistema gana greitai ir greitai susitvarkys su krize, ir pamatysime kitą politinį elitą, kuris sieks užbaigti karą Ukrainoje ir susipriešinimą su Vakarais. Putinas greičiausiai taps visų šių nusikaltimų atpirkimo ožiu.“ – pabrėžė politologas.

Anot „Independent“, nuo 1999 metų, kai V. Putinas tapo aukščiausiuoju Rusijos lyderiu, jis iš tikrųjų įsitvirtino kaip vienas „gėdingiausių politikų šiuolaikinėje istorijoje“, turinčių žiaurią valdžią. Paskutinius senstančio diktatoriaus metus persekiojo gandai apie prastėjančią sveikatą, tarp neįrodytų negalavimų atsirado ir skydliaukės vėžys, Parkinsono liga, raupsai, insultas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()