„Yra įvairių vanagų, kurie bando provokuoti. Siųsime stiprų signalą Grigorjevičiui.“ Ką ruošia Lietuva  (1)

Lietuvos politikai ir ekspertai įspėjo Lukašenką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-07 „Yra įvairių vanagų, kurie bando provokuoti. Siųsime stiprų signalą Grigorjevičiui.“ Ką ruošia Lietuva  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Minske vykusiame ideologiniame seminare Saugumo Tarybos vicesekretorius Pavelas Muraveiko piktinosi, kad Lietuva „blokavo tranzitą iš Baltarusijos“, greičiausiai turėdamas omenyje prekių tranzitą per Lietuvos teritoriją į Rusijos Kaliningrado sritį, Baltarusijos trąšų tranzitą ir perkrovimą į Lietuvos uostus. Šie apribojimai buvo įvesti 2022 metų vasarį, o metais anksčiau Lietuva uždraudė naftos produktų tranzitą ir perkrovimą iš Baltarusijos, rašo „Golos Ameriki“.

„Lietuva faktiškai uždraudė gabenti prekes per sieną. Pagal visas tarptautinės teisės normas toks žingsnis reiškia ekonominę agresiją. Banalios logikos požiūriu, turime visas priežastis ginklo jėga prakirsti mums gyvybiškai svarbų koridorių“, – sakė Muraveiko.

Šie žodžiai neliko nepastebėti Lietuvos politikų. Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius mano, kad Pavelo Muraveiko grasinimai „pramušti koridorių“ Baltarusijos prekių tranzitui per Lietuvą rodo, kad Minskui taikomi apribojimai turi įtakos ekonomikai bei Baltarusijos valstybės biudžeto finansiniams rezultatams.

„Tokie pareiškimai rodo, kad tiek Minske, tiek Maskvoje yra įvairių vanagų, kurie bando provokuoti, kelti toną, kurti įtampą. Tačiau jie turi žinoti, kad esame pasirengę reaguoti. Ir tai bus atsakas ne tik iš Vilniaus ar Rygos, tai bus atsakas iš Briuselio ir Vašingtono. Todėl jie turėtų gerai pagalvoti, ar nebaisu net pagalvoti apie sienos kirtimą“, – pridūrė jis.

„Siųsime Grigorjevičiui stiprų signalą, kad jis išliptų iš rūko.“

Komentare Rusijos tarnybai „Golos Ameriki“ Petras Auštrevičius pirmiausia pažymėjo, kad Baltarusijoje ekonominė ir finansinė padėtis yra labai įtempta ir tai jaučiama kiekvieną dieną. „Tai yra reali situacija – visos sankcijos atvedė prie to, apie ką jau seniai kalbame. Be didelių Rusijos subsidijų Baltarusijos ekonomika išvis negali egzistuoti, o šios subsidijos – kalbėkime atvirai – negaunamos reguliariai“, – pabrėžė P. Auštrevičius.

 

Ir tęsė: „Todėl Baltarusijos elite auga įtampa, o tai, apie ką jie tarpusavyje kalbasi, dabar iškilo į paviršių. Nemanau, kad šie žodžiai buvo pasakyti tik šiaip sau. Jie buvo ištraukti iš konteksto, bet man neatrodo, kad koks nors Saugumo Tarybos sekretoriaus pavaduotojas ar net vicesekretorius savo iniciatyva leistų tai pasakyti – neįmanoma! Jis girdėjo, žinojo platesnį kontekstą, galbūt jam net buvo leista tai išsakyti viešai. Greičiausiai taip ir yra, bet tai yra Minske vykstančių pokalbių aidas“.

Lietuvos europarlamentaras mano, kad į tokius pareiškimus reikia žiūrėti rimtai, nes jie atspindi realų pavojų keliančią situaciją. „Į tai turime žiūrėti kaip į didėjančią grėsmę ir ne tik Lietuvai. Tai iššūkis Vakarams, todėl tikiuosi iš jų labai aiškios reakcijos, nes turime nustoti žaisti tokiomis situacijomis ir į tai žiūrėti labai rimtai“, – sako Petras Auštrevičius.

 

Būtent taip, anot jo, Lietuvoje tai ir suvokiama. „Labai tikiuosi, kad visi sprendimai dėl gynybos biudžeto didinimo ir mūsų partnerių dislokavimo yra priimami rimtai, bet be panikos. Turėti tokius kaimynus yra tas pats, kas Gazos Ruožas. Niekada nežinai, kuris teroristų padalinys sudalyvaus operacijoje, bet tai yra terorizmas valstybiniu lygiu su rimtesniu ir apgalvotu pasiruošimu.

Žinome, su kuo gyvename ir kokias grėsmes jie gali kelti. Bet galbūt dar ne viskas padaryta ir mes pasiųsime stiprų ženklą Grigorjevičiui, kad jis išliptų iš rūko“, – perspėja leidinio pašnekovas, turėdamas omenyje Minsko režimo vadovą Aleksandrą Lukašenką.​

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(0)
(81)

Komentarai (1)