WP skambina pavojaus varpais. Ukraina šiuo metu yra prastesnėje situacijoje nei pernai  ()

Ukrainos padėtis šiandien yra prastesnė nei praėjusių metų lapkritį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, jos kariai yra išsekę, jos ginklų atsargos senka, o Vakarų visuomenė labiau nusiteikusi nutraukti tolesnę paramą. Jasonas Willickas apie tai rašo straipsnyje „The Washington Post“.

Jis mano, kad Ukrainos šalininkai turi permąstyti savo pergalės teoriją. Jis pasisako už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno straipsnį, kuris interviu „Economist“ pareiškė, kad Ukrainos kontrpuolimas, į kurį Vakarai investavo dideles viltis ir milijardus dolerių, vargu ar pavyks pasiekti lemiamą proveržį, nes padėtis atsidūrė aklavietėje.

Willickas pažymi, kad Kongreso nariai respublikonai, balsavę prieš įstatymo projektus, kuriais siekiama padėti Ukrainai, buvo plačiai kritikuojami Vašingtono užsienio politikos elito.

Blogiausiu atveju jie vaizduojami kaip autoritarai, norintys, kad laimėtų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas; geriausiu atveju jie yra izoliacionistai, nesuprantantys istorinio JAV vaidmens pasaulyje.

Autorius rašo, kad kai kurie respublikonai, skeptiškai žiūrintys į pagalbą Ukrainai, neabejotinai priklauso šioms kategorijoms. Tačiau kiti turi pagrįstų susirūpinimą dėl JAV strategijos gyvybingumo. Balsavimas dėl pagalbos yra vienas iš nedaugelio Kongreso svertų, turinčių įtakos prezidento administracijos užsienio politikai.

„Neseniai paskelbtame Atstovų rūmų respublikonų grupės laiške Joe Bideno administracijai primygtinai reikalaujama, kad prieš Kongresui patvirtinant didesnį finansavimą, „turime suprasti galutinį tikslą ir pasitraukimo kriterijus“ – vargu ar tai drąsus reikalavimas“, – rašo autorius.

Jis pažymi, kad Ukrainos kontrpuolimas turėjo užsitikrinti Kijevo politinę paramą, įrodydamas, kad jis gali susigrąžinti prarastas teritorijas. Tačiau dabar Ukrainos šalininkams gali prireikti naujo argumento: Ukraina neatgauna reikšmingos teritorijos, o pagalba reikalinga neribotą laiką, kad būtų išvengta triuškinančio pralaimėjimo.

 

„Langas derybų būdu Ukrainai naudingam susitarimui – jei toks buvo – tikrai užsidarė, nes Rusija mato mūšio lauką technologinėje aklavietėje, kurioje ji turi ilgalaikį pranašumą gyvosios jėgos srityje. Ukraina dabar turi pralenkti rusus; Putinas ne nemirtingas, o autoritarinis valdžios pasikeitimas gali būti nelengvas“, – pastebi stebėtojas.

Willickas atkreipia dėmesį, kad JAV negali pripažinti nelegalių V. Putino užkariavimų, tačiau gali tekti iš svajonių apie pergalę pasukti į pasirengimą gyvenimui nežinioje.

„Pirmojo pasaulinio karo aklavietė baigėsi JAV įsitraukimu į karą. Tačiau praktiškai JAV neturi noro tiesiogiai kariauti su Rusija. Rusijos pergalė Ukrainoje būtų baisus smūgis Jungtinių Valstijų interesams, bet ne toks baisus, kad Valstijos rizikuotų branduoliniu karu“, – priduria jis.

 

Autorius rašo, kad JAV užsienio politikos užmojai dėl nugalėjusios Rusijos, o ne vietoje susiformavusio išsekimo, atspindi klasikinę strateginę nesėkmę. Jei administracija suformuluotų pasiekiamą galutinį tašką ir planą jam pasiekti, Kongreso pasipriešinimas pagalbai Ukrainai gali nustoti augti.

„Dauguma Kongrese Rusiją laiko Amerikos prieše ir supranta nepriklausomos Ukrainos svarbą. Turėtų būti įmanoma sutelkti Kongreso daugumą dėl šios bendros vizijos. Tačiau kontrpuolimui išblėsus, Ukrainos rėmėjai turės permąstyti savo politinį požiūrį“, – rašo Willickas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(15)
(-8)

Komentarai ()