Kaina iki 13 eurų. Kiek sprogmenų pateko į juodąją rinką prasidėjus karui Ukrainoje  ()

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado padėjėjo Genadijaus Častjakovo žūtis verčia susimąstyti apie ginklų ir sprogmenų apyvartos problemą šalyje. Juk granatų tiesiog dovanoti negalima, jos išduodamos ir nurašomos griežtai pagal dokumentus. „Focus“ išsiaiškino, kokie amunicijos kiekiai parduodami nelegaliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno padėjėjui Genadijui Častjakovui gimtadienio proga buvo įteikta „mirtina dovana“. Remiantis viena iš versijų, jo kolega, pavarde Tymčenka, norėdamas nustebinti kolegą, į medinę dėžę įdėjo šešias granatas su „Black Label“ viskio buteliu.

Častjakovas grįžo namo iš darbo, išsiėmė dėžę ir parodė sūnui vakarietiško stiliaus granatą, praneša policija.

Manoma, kad Častjakovui galėjo būti įteiktos DM51/DM51A2 granatos. Tokios amunicijos sprogimas išsklaido skeveldras iki 10 metrų spinduliu.

Po tragedijos velionio bute ir tokią dovaną įteikusio asmens kabinete buvo atlikta krata. Iš pastarojo buvo paimtos dar dvi panašios granatos.

Častjakovas žinojo, kad jam buvo įteiktos tikros granatos, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai Marijana Reva.

„Akivaizdu, kad jis šių žodžių nepriėmė rimtai, dėl to turime tokią baisią tragediją... Galime teigti, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, neatsargus elgesys su amunicija“, – sakė ji.

Kaina iki 13 eurų. Ar granatos parduodamos juodojoje rinkoje?

„Sprogmenų kiekio juodojoje rinkoje neįmanoma įsivaizduoti, o juo labiau apskaičiuoti. Tikrai kalbame apie šešiaženklius skaičius. Sprogmenys niekur „nešviečia“, jų kaina svyruoja nuo 400 iki 500 grivinų (10-13 eurų). Tai yra vienkartinis dalykas ir fronte jie netgi keičiami į cigaretes“, – aiškina Ginklų savininkų asociacijos vadovas Georgijus Uchaikinas.

Vokiškų granatų, padovanotų Zalužno padėjėjui, trūksta, jos turi būti laikomos kariniuose sandėliuose. Uchaikinas neatsakė, ar jos galėjo anksčiau patekti į juodąją rinką.

 

„Bet kokiu atveju reikia ruoštis nelegalių ginklų ir sprogmenų antplūdžiui iš karo zonų. Yra granatsvaidžiai, kulkosvaidžiai, tankai, o jūs kalbate apie granatas... Tokia karo realybė“, – pažymi jis.

Žemėje guli apie 30 000 vienetų amunicijos

Kalbant apie neapskaitytus ginklus ir sprogmenis, nebūtina plėšti karinių sandėlių. Deokupavus Sumų sritį, laukuose buvo rasta tūkstančiai rusų kareivių kūnų, kišenėse ir šalia kūnų buvo palikti įvairūs ginklai, pavyzdį pateikė karo ekspertas Pavlo Narožnijus.

Jo vertinimu, Ukrainoje yra neįtikėtinai daug neapskaitytų ginklų, sprogmenų, šovinių ir kitos amunicijos.

„Artilerijoje yra standartas: maždaug 2-3 % sviedinių nesprogsta, o krenta ant žemės. Viename sviedinyje yra nuo 6 iki 15 kilogramų sprogstamųjų medžiagų. Vidutiniškai Rusijos ginkluotųjų pajėgų artilerija išovusi 10 mln. sviedinių. Taigi, kažkur guli 20-30 tūkstančių nesprogusių sviedinių. Nekalbu apie palaidotas minas“, – aiškina ekspertas.

 

Sandėliuose turėtų būti apskaitomos visos granatos, ypač vokiškos DM51/DM51A2, įteiktos Častjakovui. Granata išduodama ir nurašoma pagal konkretų dokumentą, jų negalima taip perleisti. Jis padarė išvadą, kad amunicijos dovanojimas laikomas neteisėta prekyba sprogmenimis.

Priminsime, kad šių metų rugpjūtį Ukrainos vidaus reikalų ministerija pripažino, jog dėl karo padaugėjo piliečių turimų šaunamųjų ginklų. Krašto policijos ir Valstybės sienos tarnybos darbuotojai nelegalių ginklų randa gana dažnai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: