Užčiaupė ilgam. Vakarų ryžtas pastatė išprotėjusį diktatorių į vietą  ()

Kalbos apie branduolinį smūgį nutilo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Financial Times“, praėjusį rudenį JAV, JK ir Prancūzija perspėjo Rusiją dėl branduolinių ginklų panaudojimo pasekmių jos plataus masto kare prieš Ukrainą, o tai ilgam pašalino branduolinę grėsmę iš Rusijos retorikos.

Apie tai pranešė „EP“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmą kartą užsiminė apie galimybę surengti ribotą branduolinį smūgį Ukrainai kalbėdamas prieš plataus masto invaziją 2022 metų vasarį. Po keturių Ukrainos regionų aneksijos jis pažadėjo „išnaudoti visas savo turimas priemones“, kad apsaugotų šiuos laimėjimus.

„Šie grasinimai paskatino JAV, JK ir Prancūziją pažadėti atsaką į įprastinius ginklus“, – rašo FT Maskvos biuro vadovas M. Seddonas, remdamasis neįvardytais esamais ir buvusiais pareigūnais. Anot FT pašnekovų, savo vaidmenį atliko ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas, kuris asmeniškai perspėjo V. Putiną nenaudoti branduolinių ginklų, ypač 2023 metų kovą lankydamasis Maskvoje.

Juk pernai rudenį V. Putinas pripažino, kad taktinių branduolinių ginklų panaudojimas „neturi nei politinės, nei karinės prasmės“ ir praktiškai nustojo kalbėti apie branduolines grėsmes.

Dabar Rusija griebiasi branduolinių ginklų temos, bandydama suvaržyti tolesnę karinę paramą Ukrainai iš Vakarų, rašo M. Seddonas, remdamasis kalbintais ekspertais.

 

Be kita ko, V. Putinas įsakė dislokuoti branduolinius ginklus kaimyninėje Baltarusijoje, taip pat inicijavo visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimo atšaukimą, kuris pirmą kartą po SSRS žlugimo gali atverti kelią atominių bandymų atnaujinimui.  Praėjusią savaitę Rusijos karinė vadovybė pranešė Vladimirui Putinui apie Rusijos strateginių branduolinių pajėgų pratybas, kurių metu jos treniravosi „suduoti didžiulį branduolinį smūgį“, reaguodamos į priešo smūgį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()