„Nemalonu tai sakyti, bet...“ Niūrus Ukrainos ateities įvertinimas iš Suomijos profesoriaus  ()

Ukrainos laukia sunkūs laikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turku ekonomikos mokyklos profesorius ir Rusijos ekspertas Kari Liuhto piešia niūrų dabartinės karo padėties Ukrainoje vaizdą.

Bideno administracija kalbose ir toliau pabrėžia, kad iki galo palaikys Ukrainą, tačiau respublikonai taip nemano. Be Vakarų pagalbos Ukraina ilgai neišsilaikys, priduria Liuhto.

Priverstinė taika Ukrainoje naudinga tik Rusijai ir V. Putinui. Pasak Liuhto, Europa, o ypač JAV, vis dar nesupranta, kaip Ukrainoje kovojama dėl didelių klausimų.

„Jei bus sudarytos paliaubos, Rusija iš pradžių atsikvėps, o paskui atnaujins savo imperialistines ambicijas“, - teigia profesorius. – „Jei Rusija ginklu paims teritoriją, tai gali įkvėpti Kiniją padaryti tą patį su Taivanu. Tada atsidursime ant trečiojo pasaulinio karo slenksčio. Ant kortos pastatyti didesni klausimai, nei tik Ukraina.“

Realistiškai vertinant, be ES ir Vakarų pagalbos Ukraina negalės ilgai išlaikyti karinių veiksmų. Tai nėra tik Kremliaus propaganda.

„Nemalonu tai sakyti, bet turėtume savęs paklausti, ar vis dar įmanoma rasti išeitį iš situacijos valdant Bidenui“, - sako Liuhto.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad D. Trumpui galbūt vėl tapus Baltųjų rūmų prezidentu, JAV pagalba ginklais gali akimirksniu nutrūkti, o Ukrainai liktų dar blogesnės galimybės.

Ukrainos karinės ambicijos toli gražu nėra įgyvendintos. Karas susijęs su ištekliais. Rusijos gyventojų skaičius yra keturis kartus didesnis, o ekonominis atotrūkis dar didesnis.

 

„V. Zelenskio ir Ukrainos pozicija iki šiol buvo tokia, kad derybos neįmanomos tol, kol Rusija pirmiausia nepasitrauks iš Ukrainos. Tai politinis žaidimas“, - sako Liuhto.

Tačiau jis taip pat pabrėžia, kad taikos susitarimai yra beprasmiai, kol už jų nėra karinės jėgos. Ukraina pati to neturi, jai reikia, kad jos pusėje būtų Jungtinės Valstijos ir ES.

„Ukraina nori laikytis savo oficialios linijos. Tačiau manau, kad galiausiai jie gana gerai supranta situaciją“, - užbaigia Liuhto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(7)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: