„2 000 000 sviedinių. Šimtai naujų tankų.“ 2024 m. „The Economist“ skelbia košmarą  (1)

Ateinantys metai bus pavojingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kontrpuolimas sustojo „gerokai atsilikęs“ nuo nustatyto minimalaus tikslo ir karas gali būti patekęs į karinę aklavietę, todėl ateinantys metai Ukrainai bus sunkus ir pavojingas laikotarpis, rašo „The Economist“.

„The Ekonomist“ straipsnyje rašoma: „Birželio mėnesį prasidėjęs kontrpuolimas pasiekė kuklių laimėjimų Bachmuto flanguose ir pietuose, Zaporižios regione. Dėl pavargusių dalinių, riboto amunicijos kiekio ir drėgno oro žiemą puolimas sulėtės, nors kai kurios nedidelių pėstininkų dalinių atakos tęsis.“

Medžiagos autorius rašo, kad žiemą greičiausiai prasidės nauja intensyvi abiejų pusių tolimųjų smūgių kampanija.

„Rusija kaupia raketų atsargas ir tikriausiai vėl atakuos Ukrainos elektros tinklus. Ukraina kaupia bepiločių lėktuvų atsargas ir toliau smogs Rusijos okupuotam Krymui, padedama nedidelės dozės amerikiečių tiekiamų ATAX raketų“, - rašoma medžiagoje.

„Lemiamas klausimas 2024 m. – kuri pusė greičiau atstatys kokybiškesnes pajėgas. Iš dalies tai yra darbo jėgos klausimas. Rusijos kariuomenė nepasiekė savo verbavimo tikslų, tačiau surinko pakankamai karių, kad jų užtektų iki vasaros pabaigos“, - rašo medžiagos autorius, pažymėdamas, kad jei V. Putinas norės pereiti į puolimą, kaip tai darė 2022-2023 m. žiemą, gali tekti surengti didesnę mobilizacijos bangą.

„2022 m. pabaigoje Rusija padidino savo gynybinę gamybą ir per 2024 m. gali pagaminti daugiau kaip 2 000 000 sviedinių, taip pat šimtus naujų ir atnaujintų tankų. Šiaurės Korėja taip pat siunčia didžiulį kiekį sviedinių, taip dar labiau padidindama Rusijos ugnies galią. Vakarų vyriausybės investavo vėliau, todėl mažai tikėtina, kad iki 2023 m. pabaigos ar 2024 m. pradžios Ukraina turės artilerijos amunicijos – svarbiausio taktinio lygmens veiksnio – pranašumą“, - rašoma straipsnyje.

 

Straipsnio autorius taip pat primena, kad Ukraina nesulauks dar vieno didžiulio įrangos antplūdžio, kaip tai įvyko 2023 m. pavasarį. „Vietoj to daugiausia dėmesio bus skiriama Vakarų šalių pagalbai remontuojant įrangą. Pagrindinis Vakarų vyriausybių sprendimas – ar jos atnaujins ginklų, kurių pačios nebenaudoja, gamybos linijas, ar perduos konfidencialią intelektinę nuosavybę Ukrainos gamykloms. 2024 m. pradžioje į Ukrainą atkeliavusi JAV antžeminė mažo skersmens bomba (GLSDB) papildys Ukrainos tolimojo nuotolio raketų arsenalą“, - teigiama straipsnyje.

„Laikas yra svarbus. Kiekviena pusė tikisi perimti iniciatyvą. Ukraina nori išlaikyti pavasario puolimo galimybę, tačiau jai bus sunku sutelkti tam sausumos pajėgas. V. Putinas taip pat norės, kad jo kariuomenė tęstų simbolinius puolimus, pavyzdžiui, aplink Avdijivką rytuose. Tačiau nuolatinis prastai apmokytų karių mėtymas į sunkias kovas susilpnins Rusijos kariuomenę, o fronto linijos nepajudins“, - rašo medžiagos autorius.

 

Jei 2024 m. nė viena pusė nesugebės sukurti reikšmingos puolamosios grėsmės, tikėtina, kad kare dominuos veiksniai už mūšio lauko ribų. Juodoji jūra gali tapti vis svarbesne, Rusijai atakuojant krovininius laivus, o Ukrainai smogiant Rusijos laivynui ir objektams. Liepos mėnesį Vašingtone vyksiantis NATO aukščiausiojo lygio susitikimas bus laikomas Vakarų paramos išbandymu. Rusijos strategija paprasta: tęsti veiksmus tol, kol Ukrainos partneriai pavargs. Vakarai ketina laikytis kurso. Optimistiškai nusiteikę pareigūnai sako, kad karas spartina Rusijos politinį nuosmukį. Tačiau pesimistai perspėja, kad Putinas gali tęsti tą patį dar ne vienerius metus“, - sakoma straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(14)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: