Ne šturmui. Ukraina rado naują paskirtį „Leopard 2“ tankams (Video)  ()

Ukrainos karių teigimu, tankai „Leopard“ yra labai efektyvūs, tačiau norint vykdyti didelio masto puolimo operacijas, jų reikia daugiau. Nepaisant visų skambių pranešimų apie „Leopard“ perdavimą Ukrainos kariuomenės pajėgoms, šių tankų ten vis dar nėra daug. Ir nebus - senesni sovietiniai tankai išliks pagrindiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos gynybos tikslais aktyviai naudoja sąjungininkų suteiktus tankus „Leopard 2“, bet dažniau kaip tolimo nuotolio artileriją, praneša AFP. Tai, žinoma, nėra įprasta pagrindinio kovos tanko funkcija. Įprastai tankai yra naudojami santykinai artimoms kovoms, tiesioginiam priešo pozicijų ir technikos apšaudymui. Tankai dažnai naudojami šturmams. Artilerijos funkcijas atlieka savaeigiai ir tempiami pabūklai.

Tiesa, ne visi - „Leopard 2“ tankų vaidmuo priklauso nuo fronto taško, mūšio lauko specifikos, dalinio ir kitų faktorių. Štai 21-osios mechanizuotosios brigados kompanijos atstovas žurnalistams sakė, kad „Strv 122“ – švediška „Leopard 2A5“ tanko versija – dabar naudojamas pėstininkų grupėms ar amunicijos sandėliams naikinti. „Kitaip tariant, jie nenaudojami taip, kaip ir turi būti per kontrpuolimą“, – sakė karininkas Ruslanas.

Ukrainos „Leopard 2A6“ prieš du rusų tankus:

 

Tačiau daug kur „Leopard 2“ tankai yra išdėstomi palei fronto liniją, toliau nuo kontakto zonos. Tai yra, ten, kur jų nepasiekia tiesioginė rusų ugnis. Ir tuomet jie veikia labiau kaip artilerija, o ne šturmo technika.

Gaila, bet dabar toks tankų panaudojimo būdas atitinka karo tendencijas Ukrainoje - stengiamasi sukurti linijas, kurios blokuotų Rusijos pajėgų pažangą, o ne pasistūmėti į priekį.

„Leopard“ yra labai veiksmingi, bet norint atlikti didelio masto puolimo operacijas, jų reikia daugiau“, – sakė leidinio pašnekovas Ruslanas, kovojantis Charkivo srityje. Jis gyrė šiuos tankus, jų ugnies jėgą, mobilumą ir šarvus. „Leopard 2“ tankai iš tikrųjų yra geresni nei sovietiniai, kuriuos Ukraina naudojo iki šiol. Tiesiog jų nėra daug.

 

Prie Limano „Leopard“ dažniausiai dirba poromis - atvyksta, paleidžia apie 15 sviedinių į kokią nors rusų poziciją ir atsitraukia. „Taip veiksmingiau“, – paaiškino kuopos vadas Antonas.

„Leopard“ tankai gina ir Avdijivką. „Dabar esame gynybinėje pozicijoje. Bet reikia planuoti, kaip judėti pirmyn ir susigrąžinti savo teritoriją“, – reziumavo kariškis Ruslanas.

(41)
(2)
(39)

Komentarai ()