Niekšiškas planas. Rusija skelbia Azovo jūrą... Ukrainos reakcija  ()

Anot analitikų, Rusijos įstatymų leidėjų idėja taip pat yra sudaryti sąlygas pripažinti okupuotas Chersono, Zaporižios ir Donecko sritis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Valstybės Dūma ketina svarstyti siūlomą įstatymo projektą, pagal kurį Azovo jūra turėtų būti laikoma Rusijos vidaus vandenimis. Šia iniciatyva siekiama sudaryti sąlygas pripažinti okupuotų Krymo, Chersono, Zaporižios ir Donecko sričių aneksiją. Apie tai rašo Karo studijų institutas (ISW).

Mychailas Šeremetas, atstovaujantis okupuotam Krymui Rusijos parlamente, gruodžio 5 dieną pareiškė, kad Dūma bandys priimti siūlomą įstatymo projektą. Teisėkūros iniciatyvos tekste teigiama, kad iki 2023 m. pabaigos Azovo jūra turėtų tapti Rusijos Federacijos vidaus vandenimis.

2003 ir 2004 m. Rusijos Federacija ir Ukraina pasirašė ir ratifikavo susitarimą, kuriame numatyta, kad Azovo jūra yra Rusijos ir Ukrainos vidaus vandenys, o laivams, plaukiojantiems su Ukrainos arba Rusijos vėliava, suteikiama laivybos laisvė.

Aukščiausioji Rada 2023 metų vasarį pasmerkė sutartį, sakydama, kad Rusija pažeidė nuostatą, kad visi su Azovo jūra susiję klausimai turi būti sprendžiami taikiai, remiantis dvišaliais susitarimais. Teigta, kad leidimas Rusijos karo laivams laisvai judėti jūra kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui.

 

Savo ruožtu 2023 metų birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, denonsuojantį minėtą susitarimą. Teigta, kad Ukraina tariamai prarado Azovo jūros pakrantės valstybės statusą po to, kai Rusijos Federacija 2022 metais iš dalies aneksavo Donecko, Zaporižios ir Chersono sritis.

Tikėtina, kad naujajame Rusijos įstatymo projekte bus numatytos kelios administracinės priemonės, kurių prireiks gabenant krovinius Azovo jūra, kad jūra būtų oficialiai pripažinta Rusijos Federacijos vidaus vandens erdve.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(42)
(-41)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()