„Mikrobanginėmis“ apginkluoti dronai. Kaip tai pakeis karus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Almiasas 2023-12-07 16:30
Tas minimas prietaisas lietuviškai vadinamas bėgančios bangos lempa. Pažodinis vertimas tekste iš anglų kalbos termino traveling-wave tube labai jau netikslus.
kestutisz 2023-12-07 16:49
Arba labiau net tiesiog magnetronas, na tikrai senobinė mikrobangės technologija (spec formos ertmė vakuume su antena ir aukšta įtampa).
Almiasas 2023-12-07 17:10
Magnetofonas ir bėgančios bangos lempa yra visiškai skirtingi prietaisai.
Almiasas 2023-12-07 17:16
Ups, autocorrect pataisė - magnetronas ir bėgančios bangos lempa yra visiškai skirtingi prietaisai. Magnetronas iš karto generuoja kilovatus mikrobangų energijos, o bėgančios bangos lempa yra tiesiog galingas mikrobangų stiprintuvas.
kestutisz 2023-12-07 18:57
O tai kuris paprasčiau? Kaip demo padaryt ir perduot ukraineičiams ištestuot? :)
Almiasas 2023-12-07 20:54
Magnetronas paprasčiau. Bet šitas prietaisas yra siaurajuostis ir daug sveria. Tarp kitko, YouTube yra kanalas Kreosan ir jo angliška versija Kreosan English. Tai ten ant bajerio iš mikrobangės padarytas ginklas, įrašo pavadinimas UHF microwave gun. Parodyta, kad mikrobangos greitai iškepa telefonų baterijas. Bet va kaip tokį panaudoti praktiškai prieš dronus, aš nežinau. Nes ginklui reiks ir ruporinės antenos su labai siaura kryptingumo diagrama, sumontuoti tokį įmanoma tik mašinoje, ir jam dar reiks atskiro benzininio generatoriaus. O ir FPV dronai skrenda labai greitai, jo nespėsi aptikti ir sureaguoti per labai trumpą laiką.
kestutisz 2023-12-07 23:19
Senai senai, gūdžiais dutūkstantaisiais, kai dar radijo ryšiius per miestą ir net tarp miestų sukom per wifi, išorinėmis antenomis, ėjo miesto legenda, kad atidaryta mikrobangė (ypač su įmestu teisingo ilgio dratu - antena) galėto užmušt bet ką 2.4ghz ruože. Bandyt aišku nebandžiau, bet dabar mielai. Ištestuot ant žemės ir pakeltą į orą (aitvaru nesunkiai galima pakelti kelis kg). Na ir toks daiktas pvz vežamas ant šarvo - net neturėtų didelės įtakos sėdintiems viduje, mol faradėjaus narvas. O galios koks šarvuotis/tankas turi kiek tik riekia.
P69 2023-12-08 05:21
Užmušti tai užmušti, bet tik iš arti. Už 50 metrų efektyvumo 0, kad kažką padarytų, jei ne mažesnis atstumas dar. Esmė, kad galit su tais magnetronais nefantazuot. Ten turi būti kosminiai skaičiai galingumo, kad veiktų padoriai per atstumą, bet tuomet galia tokia, kad į sunkvežimį reikia krauti viską, su nesveiku generatoriumi ir antena ir realiai viską aplink naikins, o kur dar patiems žmonėms dirbantiems prie to aparato žala. Ne šiaip sau niekas kariuomenėje nenaudoja jų, testuoti tai testavo, bet taip ir pasibaigė viskas, nes visai neefektyvus daiktas.
HardAxe 2023-12-08 10:51
imho reikia galvoti ne kaip uzmusti, bet kaip aptikti. Kazkoks is pigiu SDR komponentu (rtl-sdr?) sukontruotas radaras butu fantastika. Jeigu tokiu galeutm prikepti ir primetyti palei fronto linija ir jie rodytu juancius siustuvus, didelis darbas jau butu padarytas.
kestutisz 2023-12-08 12:34
Tai tokiem irgi turėjau minčių - vos ne kokie ESP32 + gps imtuvas, kurie ten per tą savo longrange protokolą galėtų ir tarpusavyje susišnekėt, ir perduot į centriuką informaciją kur pradėjo nebegaudyti gps arba gauna keistas reikšmes. Taip pat ir tam tikrų nodų dingimas iš eterio reikšų jog kažkas irgi netaip, reikia patikrint atidžiau. Tik neradau bendraminčių tokiam rimtesniam testui (vistiek jau reikia dešimtim pasidaryt). Su SDR kiek sunkiau, aš kaip ne radistas žiūriu į tuos visus "watarfll" - ir negaliu sugalvot kaip tą apdoroti masiškai.
kestutisz 2023-12-08 12:36
Na, bet kažkokį juokingą daiktą (tas kur tipo lietuviškas, bet realiai iš izraeolio) net pas mus kareivukai nešiojosi parado metu, mol ten irgi jameris, o ne kažkoks gudresnis, suprantantis ir galintis gadinti valdymo protokolus. Ten berods tik 3 padėtys tam tikrom dažnio juostom. Ar čia irgi tik civiliam gąsdint?