„Mikrobanginėmis“ apginkluoti dronai. Kaip tai pakeis karus  (11)

Gynybos pramonėje dirbantys kinų mokslininkai ir inžinieriai teigė, kad jiems pavyko sukurti mikrobangų paleidiklį, skirtą slopinti priešo elektronines sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai praneša „SCMP“.

Strateginės paramos pajėgų Informacijos ir technologijų universiteto profesorius Li Jianbing, vadovavęs naujo tipo mikrobangų ginklo kūrimo darbams, atsisakė nurodyti tikslų jo dydį ir svorį, tačiau teigė, kad jis gali susidoroti su bet kokio tipo „trukdžiais“.

„Mikrobangų spinduliuotės šaltinis dažniausiai turi gana silpną galią ir ribotą veikimo juostos plotį. Galiai sustiprinti paprastai naudojamos puslaidininkinės mikroschemos. Tačiau tyrėjai teigia, kad jų įrenginys gali veikti itin plačiame dažnių diapazone ir netgi gali konkuruoti su orlaiviais, skirtais elektroniniam karui“, - teigia kūrėjai.

Pasak mokslininkų, jiems pavyko mikrobangų įrenginį patalpinti į dronus. Reikėtų pažymėti, kad anksčiau mikrobangų spinduliuotę naudojo bepiločiai orlaiviai, tačiau ne kaip tiesioginę kovos priemonę, o kaip radarą. Tai leido bepiločiams orlaiviams sekti taikinius ant žemės, vandenyje ir danguje, blokuojant priešo radarus ir ryšio priemones. Žinoma, kad radaro siųstuvo ir kovos priemonės negalima įjungti vienu metu. Tačiau dabar dronams nereikia papildomų radarų, nes šią funkciją atlieka įrenginys, kurį mokslininkai pavadino „keliaujančių bangų vamzdžiu“.

Vamzdelyje yra elektronų pluoštas, keliaujantis spirale vakuume išilgai vidinės sienelės. „Nors tai sena technologija, ji užtikrina didesnę mikrobangų galią nei bet kuris puslaidininkinis stiprintuvas“, - pabrėžia žurnalistai.

 

„Dauguma Kinijos karinių bepiločių orlaivių atlieka tokias užduotis kaip stebėjimas ar taikinių treniruotė, o elektroninis karas paliekamas pilotuojamiems orlaiviams. Tyrėjų nuomone, naujų dronų, ginkluotų galinga mikrobangų patranka, atsiradimas suteiks Kinijos kariuomenei pranašumą Pietų Taivane“, - rašo autoriai.

Li Jianbing patikina, kad naujo tipo dronai galės skraidyti tiesiai virš priešo radarų. „Per kliūtis galėsime pataikyti į jų išankstinio perspėjimo, stebėjimo ir oro gynybos kontrolės radarus. Tai apsaugos mūsų naikintuvus ir taktines raketas, suteiks mums pranašumą kovoje“, - pabrėžė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(3)
(13)
(-10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (11)

Susijusios žymos: